Bezpečnost potravin

Ryby – lehké a chutné maso prospěšné našemu srdci

Vydáno: 16. 6. 2020
Autor: akademiekvality.cz

Optimální je konzumovat alespoň 2 pokrmy z ryb týdně.


Foto: Shutterstock

Jak dlouho už člověk konzumuje ryby? Od nepaměti, ve všech světadílech i kulturách. Pudy a intuice navedly naše předky k tomu, že si díky rybám hýčkali své zdraví. Rybí maso totiž obsahuje minimum tuků. Má ovšem unikátní složení v podobě omega-3 mastných kyselin, jejichž pozitivní vlastnosti využívá především náš kardiovaskulární systém a metabolismus. Tyto nenasycené mastné kyseliny najdete u ryb mořských i sladkovodních.                             

„Výhodou rybího masa je jeho dobrá stravitelnost, a to díky jednoduché struktuře bílkovin a absenci špatně poživatelných vazivových bílkovin. Dalším pozitivem je obsah všech esenciálních aminokyselin. Náš žaludek maso stráví za 2–3 hodiny po požití. Kuchaři taky ocení jednoduchou a rychlou tepelnou úpravu,“ vysvětluje Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky. 

Abychom maximálně využili benefity rybího masa, je optimální konzumovat alespoň 2 pokrmy z ryb týdně. Výživové doporučení činí zhruba 400 g za týden rybího masa na jednu osobu, nicméně Češi v porovnání s ostatními zeměmi zatím výrazně zaostávají. V Česku sníme přibližně necelou čtvrtinu množství evropského průměru. Sice se u nás vyprodukují velmi kvalitní sladkovodní ryby, především kapr, ale většina z nich míří do ciziny. Minulý rok se u nás prodalo celkem 8 400 tun tuzemských živých ryb a 2 200 tun zpracovaných. Vyvezlo se však 10 300 tun sladkovodních ryb.

 

Zdroj: akademiekvality.cz