Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Ryby snižovaly riziko cévního onemocnění mozku do kategorie

Aktuality > Aktuality

Ryby snižovaly riziko cévního onemocnění mozku

Vydáno: 11.3.2022
Tisk článku
Autor: CZVP SZÚ
Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ

Mrtvice zabije v ČR více než 8000 lidí. Ryby mohou být vybornou prevencí. Bohužel ryby se v ČR moc nekozumují. Asi 6-8 kg. To je opravdu málo. V dalších zemích na západ je spotřeba daleko vyšší (násobně). Minimální doporučení je alespoň tučné ryby (porce) 2x týdně. Studie z USA potvrzuje, že ryby jsou jasnou prevencí cerebrovaskulárních onemocnění.

Starší dospělé osoby, které jí ryby několikrát týdně, mohou mít menší pravděpodobnost mozkových cévních onemocnění, zjistila nová studie. Cerebrovaskulární onemocnění, které se týká poruch ovlivňujících průtok krve mozkem, zahrnuje mozkovou mrtvici a související problémy.

Do studie bylo zařazeno 1 623 osob ve věku 65 let a starší. Jejich průměrný věk byl 72 let a nikdo z nich neměl mrtvici, demenci nebo srdeční onemocnění v minulosti.

Účastníci vyplňovali údaje o dietě a podstoupili vyšetření magnetickou rezonancí mozku. Byly zkoumány snímky tři markérů možného časného cerebrovaskulárního onemocnění: poškození způsobená drobnými, dříve nezjištěnými mozkovými příhodami, abnormality bílé hmoty mozku (nervové tkáně) a zvětšené prostory vyplněné tekutinou v okolí mozkové kůry.

Lidé, kteří jedli ryby alespoň dvakrát týdně, měli nižší výskyt těchto markérů v porovnání s lidmi, kteří uvedli, že mají ryby méně než jednou týdně. Účinek byl nejvýraznější u lidí mladších než 75 let.

Výzkumníci korigovali výsledky, jako je kouření, cvičení a užívání alkoholu. Zjevné přínosy pro mozek z dostatečné konzumace ryb se shodují s dalšími výzkumy. Spojuje se tak vliv ryb v dietě na mozek a kardiovaskulární zdraví.

Zdroj: THOMAS, A. et al. Fish Intake and MRI Burden of Cerebrovascular Disease in Older Adults. Neurology, November 30, 2021; 97 (22)

prof.J.Ruprich, CZVP SZÚ, 11.3.2022


Zdroj: SZÚ


Foto: Shutterstock

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021