Bezpečnost potravin

Rýžové otruby NutraCea

Vydáno: 24. 1. 2008
Autor:

Otruby NutraCea mají vysoký obsah potravní vlákniny, antioxidantů a fytosterolů, nízký GI a obsah Na, jsou hypoalergenní, neobsahují lepek, významně zvyšují obsah vitaminů B a E ve finálních výrobcích.

Stabilizované rýžové otruby společnosti NutraCea obsahují značné množství antioxidantů, fytosterolů, proteiny, „žádoucí“ tuky a komplexní sacharidy. Patentovanou technologií společnosti se docílí uchování původní nutriční hodnoty otrub po garantovanou dobu více než jeden rok. Rýžové otruby NutraCea vykazují vysoký obsah potravní vlákniny, jsou hypoalergenní, mají nízký glykemický index, nízkou hladinu sodíku, vysoký obsah draslíku a neobsahují lepek. Významně zvyšují rovněž obsah vitaminu E a vitaminů skupiny B ve finálních výrobcích. Tyto nutrienty vykazují prokazatelně příznivé zdravotní účinky včetně snižování cholesterolu a krevního tlaku, tlumení zánětlivých procesů a podpory zdravého růstu dětí. Následující tabulka uvádí obsah některých nutrientů rýžových otrub v porovnání s kukuřicí, ovsem a pšenicí.
Nutrient
Rýže
Kukuřice
Oves
Pšenice
Vitamin E (mg)
 
 
 
 
   Tokoferoly
12.0
0,4
1,2
1,5
   Tokotrienoly
13,6
Vit. skup. B (mg)
 
 
 
 
 B1
2,8
0,01
1,2
0,5
 B2
0,3
0,1
0,2
0,6
 B3
46,9
2,7
1,0
13,6
 B5
4,2
0,6
1,5
2,2
 B6
3,2
0,2
0,2
1,3
Karotenoidy, celk.
129,3
Minerál. látky, mg
 
 
 
 
 Draslík
1573,0
44,0
566,0
1182,0
 Hořčík
727,0
64,0
235,0
611,0
 Vápník
40,0
42,0
58,0
73,0
 Železo
7,7
2,8
5,4
10,6
 Mangan
25,6
0,1
5,6
11,5
 Fosfor
1591,0
72,0
734,0
1013,0
 Zinek
5,5
1,6
3,1
7,3
Cholin (mg)
104,8
Inositol (mg)
1496,0
 
Četné výzkumy naznačují, že konzumací potravin s vysokým obsahem antioxidantů je možno předcházet chronickým onemocněním, a že tyto látky vykazují i jisté anti-aging (proti stárnutí) účinky. Rýžové otruby NutraCea jsou bohatým zdrojem antioxidantů. Studie z roku 2004 prokázala, že kapacita absorpce kyslíkových radikálů (ORAC, Oxygen Radical Absorbance Capacity) rýžových otrub NutraCea je vyšší než u borůvek (82 vs 62 μmol/TE/g). Účinným antioxidantem, přítomným v NutraCea otrubách ve vysokých koncentracích je g-oryzanol (245 mg/100 g), který je spojován se snižováním LDL-cholesterolu a účastí na tvorbě svalové hmoty. Ve spojení s vysokou hladinou tokoferolů a tokotrienolů přispívají rýžové otruby k redukci vysoké hladiny LDL-cholesterolu, resp. zvyšování hladiny HDL-cholesterolu a snižování krevního tlaku. Antioxidanty rovněž napomáhají prodlužování doby údržnosti finálních výrobků. V souvislosti s nárůstem výskytu obezity a srdečních chorob se věnuje stále pozornosti rovněž fytosterolům jako přírodním prostředkům boje proti tomuto celosvětovému problému. Jak ukazuje následující tabulka, jsou rýžové otruby i bohatým zdrojem fytosterolů. 
 
Fytosteroly v rýžových otrubách (mg/100 g)
β-sitosterol
     167,67
Stigmasterol
       62,64
Kampesterol
       96,23
Brasikasterol
       14,61
Fytosteroly celkem
     341,15

Rýžové otruby NutraCea jsou funkční potravinářskou ingrediencí s vysokou nutriční hodnotou, příjemnou chutí a snadnou aplikovatelností pro řadu finálních výrobků zahrnujících nutriční tyčinky, krekery a cereální přesnídávky, těstovin, různé druhy pekařských výrobků a směsí, obalovací směsi a polevy atd..Více informací na adrese