Bezpečnost potravin

S GM banány proti očním vadám

Vydáno: 2. 8. 2017
Autor: BIOTRIN

Informace organizace Biotrin o vývoji banánů obohacených o provitamin A.

Vědečtí pracovníci z Queensland University of Technology (QUT) v Austrálii vyvinuli banány obohacené o pro-vitamín A. Cílem tohoto humanitárního projektu, který je finančně podporován nadací Billa a Melindy Gatesových, je snížit oční vady a úmrtí u dětí spojených s deficiencí pro-vitamínu A v Ugandě.

Díky genetickému inženýrství lze dnes u jakékoliv plodiny zvýšit obsah živin. Banán byl vybrán proto, že patří mezi nejdostupnější a nejkonzumovanější potraviny v Ugandě a lze ho jíst v syrovém i vařeném stavu.

Geneticky modifikovaný banán vědci upravili tak, že mu propůjčili gen z banánu z Papua-Nové Guiney. Tento banán má přirozeně vysoký obsah pro-vitamínu A. Jeho nevýhodou je ale malá výtěžnost. Vědci proto vložili tento gen do banánu Cavendish, který je velmi oblíbený mezi pěstiteli kvůli bohatým trsům a jeho dalším vlastnostem.

Než vědci nalezli nejlepší možný vzorek, byly v laboratoři a v polních podmínkách testovány stovky různých genetických variací. Konečná kombinace elitních genů byla zaslána do Ugandy, kde bude vložena do místních ugandských banánů.  Následně budou u těchto banánů probíhat polní pokusy.

Očekává se, že ugandští farmáři by mohli GM banány začít komerčně pěstovat od roku 2021.

 

Zdroj:
https://www.qut.edu.au/news/news?news-id=119796   http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=15592

 

Zdroj článku: http://www.biotrin.cz/s-gm-banany-proti-ocnim-vadam/