Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek S laděním chutí při šlechtění ovoce pomůže umělá inteligence do kategorie

Aktuality > Aktuality

S laděním chutí při šlechtění ovoce pomůže umělá inteligence

Vydáno: 1.3.2022
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech

Umělé inteligence rozšiřují své portfolio do šlechtění ovoce. Klíčovým parametrem je přitom vůně ovoce. Úkolem inteligence je zjišťovat, jaké vůně a chemické látky dělají ovoce přitažlivějším pro zákazníky.

Kredit: Daderot / Wikimedia Commons.Šlechtění na vůně a chutě je velmi obtížné, z řady důvodů. Souvisí to mimo jiné s tím, že jde o celou řadu znaků, které je při šlechtění nutné ovlivnit požadovaným směrem, a to jak z pohledu zákazníků, tak i pěstitelů.

Vytvořit optimální genetickou kombinaci, která by zahrnula všechny tyto znaky, je těžké. Šlechtitelské programy často přistupují ke kompromisům a před vyladěním vůně a chuti dávají přednost vyšší úrodě a rezistenci vůči chorobám či škůdcům. Další věc je, že šlechtitelé musejí hodnotit stovky i tisíce potenciálních nových odrůd. Objektivní testování jediného vzorku vyžaduje panely hodnotitelů s až 100 účastníky, což je náročné organizovat, a také drahé.

Marcio Resende a Harry Klee z americké University of Florida se svými kolegy ve snaze zjednodušit uvedený proces vyvinuli algoritmus pro predikci hodnocení vůně a chutě u rajčat a borůvek. Vytvořili databázi všech známých sloučenin, které souvisejí s vůní uvedených plodů.

Následně porovnali tuto databázi s dostupnými hodnoceními rozmanitých odrůd paneli hodnotitelů, pokud jde o jejich sladkost, kyselost a míru chuti umami, a také celkovou chuť a oblíbenost plodů. Propojili chemické složení s hodnocením plodů a tím určovali, které chemické látky nejvíce ovlivňují vnímání vůně a chuti zákazníky.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: Artificial intelligence can help optimize fruit cultivars to match consumer taste preferences (phys.org)

 

Zdroj: Gate2Biotech

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021