Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Sacharóza a problémy chování do kategorie

Výživa - Archiv > Výživa - Archiv> Potravinářství - Archiv

Sacharóza a problémy chování

Vydáno: 23.6.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Neexistuje důkaz o negativním vlivu sacharózy na chování dětí.
Existuje řada studií, které naznačují, že konzumace cukru může vést k hyperaktivitě a způsobovat problémy u mládeže. V Norsku bylo dotázáno celkem 5,5 tisíce adolescentů ve věku 15–16 let, jak často pijí nealkoholické nápoje obsahující cukr. Z jejich odpovědí vyplynulo: adolescenti, kteří nekonzumovali nelkoholické nápoje, měli mírně horší dušení zdraví než ti, kteří je konzumovali v mírném množství, avšak s nejvyšší konzumací, více než čtyři sklenice za den, bylo spojeno nejhorší duševní zdraví. Přímá úměra byla zjištěna pro hyperaktivitu. Čím vyšší konzumace nealkoholických nápojů, tím extrémnější symptomy hyperaktivity. V současné době probíhají diskuse o vlivu stravy na chování. Tyto diskuse se zaměřují na příjem cukru a aditiv jakožto hlavní příčinu změn chování.
V přehledové práci publikované v časopise Critical Reviews in Food Science and Nutrition se uvádějí různé mechanismy, kterými by sacharóza mohla ovlivňovat chování. Jsou to:
1. potravinová intolerance: reakce na sacharózu jsou však méně časté než na řadu jiných potravin;
2. hypoglykemie: existují důkazy, že nízká hladina glukózy v krvi, ale vyšší než se uvádí pro hypoglykemii, je spojena s podrážděností a násilnictvím; sacharóza však není hlavní příčinou výkyvů u koncentrace glukózy v krvi;
3. příjem mikronutrientů: suplementace mikronutientů snižuje antisociální chování; příjem mikronutrientů je však těsněji spojen s přijmem celkové energie než s příjmem sacharózy; obsah sacharózy ve stravě běžně nevede k deficitu mikronutrientů.
 
Na základě rozsáhlé analýzy (meta-analýzy) řady dobře vedených studií autor došel k závěru, že neexistuje důkaz, že sacharóza má negativní vliv na chování dětí.
 
Critical Reviews in Food Science and Nutrition 48, 2008, č. 5, s. 385–401
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018