Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Salatrimy – potravinářská surovina nového typu do kategorie

Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv > Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Potravinářství - Archiv

Salatrimy – potravinářská surovina nového typu

Vydáno: 21.12.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Salatrimy jsou novým typem tuků se sníženým dostupným energetickým obsahem.

Z chemicko-fyzikálního pohledu jsou salatrimy (short and long-chain acyl triglyceride molekules, tj. molekuly triacylglycerolů s krátkým i dlouhým řetězcem) látky se stejným energetickým obsahem jako jiné látky tukového charakteru, ale ve srovnání s běžnými tuky jsou velmi špatně vstřebatelné. Díky špatné vstřebatelnosti je jejich energetický přínos pouze 5-6 kcal/g  (u ostatních tuků je to 9 kcal/g). Pro legislativní účely bylo ve Směrnici 2003/120/ES stanoveno, že pro nutriční značení je energetická hodnota salatrimů 6 kcal/g (25 kJ/g).
Salatrimy vznikají interesterifikací mastných kyselin C2 – C4 s oleji. Salatrimy jako certifikovaný potravní doplněk jsou vhodnou surovinou pro pekárenský průmysl a můžou se použít i jako přísada do cukrovinek, zejména čokoládových. Salatrimy jsou obecně uplatnitelné do potravin s nízkým obsahem vody jako náhrada tukové složky. Patří do skupiny nových potravin (novel foods). Salatrimy úspěšně prošly procesem autorizace pro členské státy EU podle Nařízení EC 258/97.
Salatrimy neovlivňují hladinu krevního cholesterolu ani absorpci vitaminů rozpustných v tucích.
V ČR zatím žádný podnik ve svých recepturách pro pečivo nebo cukrovinky salatrimy nepoužívá. Výrobky se salatrimy se ale mohou dostat na náš trh dovozem. Povinností výrobce (nebo distributora) je při použití salatrimů ve výrobku uvést tuto látku v seznamu použitých složek. Na evropském trhu se salatrimy objevují pod obchodní značkou Benefat.
(Ing. Ctibor Perlín, CSc., VÚPP)

Výživa a potraviny 64, 2009, č.6
objednávka kopie článku

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021