Bezpečnost potravin

Salmonelóza z arašídového másla v USA

Vydáno: 13. 4. 2007
Autor: pospisilova

V  USA došlo k epidemii vyvolané bakterií Salmonella sérotyp Tennessee z výrobků společnosti Con Agra v Georgii.

K 7. březnu 2007 bylo ve 44 státech USA postiženo 425 osob salmonelózou v souvislosti výskytem salmonely (Salmonella sérotyp Tennessee) v arašídovém másle značek Peter Pan a Great Value ze závodu ConAgra, Sylvester, Georgia. Klinické problémy (průjmy, horečky, křeče v břiše) se projevily po 12 až 72 hodinách a přetrvávaly 4 až 7 dní. Většina osob překonala onemocnění sama, 71 osob muselo být pro zvlášť těžký průběh hospitalizováno, nebylo však oznámeno žádné úmrtí.
Příslušný typ salmonely byl zjištěn v otevřených sklenicích s arašídovým máslem u postižených konzumentů. Americký úřad FDA původně stanovil za mezní datum vzniku kontaminace výrobků Peter Pan srpen 2006, nyní nově označil za podezřelé výrobky vyrobené už od května 2006. Z výroby arašídového másla Great Value jsou postiženy výrobky s kódem začínajícím 2111. FDA prokázal výskyt příslušné salmonely na zařízení u firmy Con Agra, což vysvětluje zdroj kontaminace. Con Agra spolupracuje na vyšetření problému s úřadem CDC (Centers fo Disease Control and Prevention).