Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Salmonelóza z arašídového másla v USA do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv

Salmonelóza z arašídového másla v USA

Vydáno: 13.4.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
V  USA došlo k epidemii vyvolané bakterií Salmonella sérotyp Tennessee z výrobků společnosti Con Agra v Georgii.
K 7. březnu 2007 bylo ve 44 státech USA postiženo 425 osob salmonelózou v souvislosti výskytem salmonely (Salmonella sérotyp Tennessee) v arašídovém másle značek Peter Pan a Great Value ze závodu ConAgra, Sylvester, Georgia. Klinické problémy (průjmy, horečky, křeče v břiše) se projevily po 12 až 72 hodinách a přetrvávaly 4 až 7 dní. Většina osob překonala onemocnění sama, 71 osob muselo být pro zvlášť těžký průběh hospitalizováno, nebylo však oznámeno žádné úmrtí.
Příslušný typ salmonely byl zjištěn v otevřených sklenicích s arašídovým máslem u postižených konzumentů. Americký úřad FDA původně stanovil za mezní datum vzniku kontaminace výrobků Peter Pan srpen 2006, nyní nově označil za podezřelé výrobky vyrobené už od května 2006. Z výroby arašídového másla Great Value jsou postiženy výrobky s kódem začínajícím 2111. FDA prokázal výskyt příslušné salmonely na zařízení u firmy Con Agra, což vysvětluje zdroj kontaminace. Con Agra spolupracuje na vyšetření problému s úřadem CDC (Centers fo Disease Control and Prevention).
EU Food Law, 2007, č. 292, s. 23
http://www.cdc.gov/ncidod/dbmd/diseaseinfo/salmonellosis_2007/outbreak_notice.htm
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021