Zvláštní číslo časopisu Australian J. of Dairy Technology zveřejňuje sborník z IDF/DIAA Functional Dairy Foods 2009.
Konference IDF/DIAA Functional Dairy Foods 2009 se konala 24. – 25 . 2. 2009 v Melbourne jako „9th Dairy Science World Series (DSWS) conference“. Součástí této řady konferencí již v minulých létech byly:
- Cheese Science 1998, 2002 a
2006,
- Dairy Ingredient Science 2000
- Farm to Fork 2001
- 2nd World Symposium of Dairy Products in Human Health and Nutrition 2003,
- Functional Dairy Foods 2005 a
- Turning Barriers into Benefits – the science behind dairy regulation 2007.
Texty přednášek z této poslední konference pořádané International Dairy Federation (IDF) a Dairy Industry Association of Australia (DIAA) jsou uspořádány v sedmi sekcích:
- Přehled funkčních potravin (s. 5 - 15)
- Funkční mléčné složky a důsledky pro zdraví, část 1 (bílkoviny a peptidy, glykomakropeptidy – vliv na sytost, syrovátka obohacená GMP – náhražka při hubnutí, dvě aktivity kaseinů) (s. 16 – 40)
- Funkční mléčné složky a důsledky pro zdraví, část 2 (podle bioaktivního účinku) (s. 41 – 67)
- Technologie výroby funkčních mléčných výrobků (návrh struktury výrobků pro zdraví, účinek matrice bílkovina-laktóza na zapouzdření tuku během sprejového sušení, odolnost kaseino-laktózových mikrokapslí pro stabilitu emulze rybího oleje během trávení., zpracování a čistění beta-kaseinu, deriváty laktózy z odpadních surovin) (s. 68 – 93)
- Genomika/nutrigenomika (mikroorganismy a probiotika, prevence poškození genomu mléčnými produkty, rezistentní škroby proti poškození střevní DNA (s. 94 – 112)
- Metabolický efekt/ imunita/alergie (s. 113 – 141)
- Předpisy pro propagaci předností funkčních složek (s. 142-156).
Australian J. of Dairy Technology, 64, 2009, č. 1, s.1-156
Časopis je k dispozici v Zemědělské a potravinářské knihovně, Praha 2, Slezská 7