Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Schváleno zdravotní tvrzení o ovesných beta-glukanech do kategorie

Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace
Označování potravin > Označování potravin
Aktuality legislativa > Aktuality legislativa
Aktuality > Aktuality

Schváleno zdravotní tvrzení o ovesných beta-glukanech

Vydáno: 23.11.2011
Tisk článku
Autor: Převzato z Agronavigator.cz
Nařízením 1160/2011/EU se schvaluje, že ovesné beta-glukany snižují cholesterol, ale zamítá obdobné tvrzení pro sojové bílkoviny, a také tvrzení o vlivu Actimelu na redukci toxinů Clostridium difficile ve stáří.
Podle nařízení Komise EU č. 1160/2011(OJ L 296 of 15.11.2011) se schvaluje žádost společnosti CreaNutrition týkající se tvrzení: „Ovesný beta-glukan snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vysoká hladina cholesterolu je rizikovým faktorem srdečně-cévních onemocnění“. Tvrzení lze použít, pokud potravina obsahuje alespoň 1 g beta.glukanu v porci. Kromě toho má být spotřebiteli poskytnuta informace, že příznivého efektu se dosáhne při denním příjmu 3 g beta-glukanu.
Na rozdíl od toho však byla zamítnuta žádost společnosti HarlandHall Ltd (zastupující Soya Protein Association, European Vegetable Protein Federation a European Natural Soyfood Manufacturers Association), o tvrzení týkající se sojové bílkoviny: „Sojová bílkovina zřejmě snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Snížení hladiny cholesterolu v krvi může snižovat riziko srdečních onemocnění“.
Nebyla schválena ani žádost společnosti Danone: „Fermentované mléko obsahující probiotikum Lactobacillus casei DN-114 001 v symbiose s jogurtem snižují výskyt toxinů Clostridium difficile ve střevě (u citlivých starších osob). Přítomnost toxinů Clostridium difficile souvisí s výskytem akutního průjmu.“
Poslední dvě rozhodnutí Komise následovala po negativních stanoviscích úřadu EFSA, podle nichž není dostatek důkazů o souvislosti mezi produktem a uváděným tvrzením.

Úřední věstník EU, L 296, 15.11.2011, s. 26

Předcházející informace:
Kladné stanovisko EFSA k zdravotnímu tvrzení o ovesném beta-glukanu
Zdravotní tvrzení: sójová bílkovina a snížení krevního cholesterolu
Zdravotní tvrzení: nová stanoviska EFSA a připomínky ke stanoviskům EFSA
Zdravotní tvrzení týkající se probiotických mikroorganismů
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018