Bezpečnost potravin

Schvalování sladidla neotame

Vydáno: 12. 11. 2009
Autor:

Intenzivní sladidlo, kterému bylo již dříve přiděleno číslo E 961 a které bylo pozitivně posouzeno úřadem EFSA bylo nyní schváleno i Komisí k použití do potravin a jako stolní sladidlo. Dalším krokem bude schvalování v EP.

Stálý výbor pro potraviny rozhodl 28. září 2009 o schválení intenzivního sladidla Neotame (7 000 až 13000krát sladivější než sacharóza) k použití jako sladidla a zvýrazňovače chuti. Vycházel mj. z pozitivního stanoviska úřadu EFSA z r. 2008. Hodnota ADI je stanovena na 2 mg/kg tělesné hmotnosti. V příloze směrnice 94/35/ES (směrnice jako taková již je zrušena nařízením 1333/2008/ES) bylo tomuto sladidlu přiděleno číslo E 961.

Neotame se má používat do  řady výrobků včetně ochucených  nápojů, dezertů, cukrovinek, piv, perry, ovocných džemů a želé se sníženým obsahem energie a jako stolní sladidlo.  Dále  bude záležitost schvalována Evropským parlamentem, kde však  panuje spíše skeptické přesvědčení, že není další neenergetické sladidlo zapotřebí.


EU Food Law, 2009, č. 411, s. 14