Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Sdělovacím prostředkům. Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě do kategorie

TZ OOVZ > TZ OOVZ> Zdroje ICBP - Archiv> Zdroje ICBP - Archiv

Sdělovacím prostředkům. Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě

Vydáno: 4.6.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Kontrola  zeleninových a ovocných salátů se sýrem, těstovinou či rýží ve stravovacích provozech  na území Moravskoslezského kraje
           Vzhledem k rizikovosti zeleninových salátů a ovocných salátů se sýrem , těstovinou či rýží pro šíření mikroorganismů, které mohou způsobovat onemocnění u lidí – zejména listerií a salmonel provedli pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje v období od 1.4.2007 do 30.4.2007 šetření v zařízeních společného stravování zaměřené na tyto typy výrobků. šetření bylo provedeno v celkem 17 provozovnách na území celého kraje . V rámci tohoto šetření bylo odebráno 15 vzorků těchto výrobků, které všechny vyhověly po mikrobiologické stránce požadavkům stávající legislativy.
               V rámci odběru vzorků byla vždy provedena i celková kontrola provozovny . Ve 12 provozovnách byly zjištěny závady za které bylo uloženo 12 blokových pokut v celkové výši 21 000 ,- Kč. Nejčastěji byly zjišťovány závady v provozní hygieně - výskyt pavučin, špinavá umyvadla, nečisté regály ve výdeji, kuřácké potřeby v prostoru manipulace s potravinami, uložení přepravek na pečivo na WC personálu, špinavé lednice a mraznice, poškozené znečištěné kořenky apod. V 7 provozovnách byly zjištěny závady v křížení provozu a stejně často byly zjištěny i závady v nedodržení teplot a spotřebních lhůt podávaných pokrmů. V lednicích byla společně uložena nečištěná zelenina, se zákusky s předvařenými pokrmy, nebo bylo zjištěno společné uložení syrového masa se studenou omáčkou. Zjištěno bylo i  zamrazování potravin či  nevyhovující teplota teplých či studených  pokrmů – vařené brambory, čočková polévka, holandské řízky, opékané brambory, krůtí řízky ,  bramborový salát. Ve stavebně – technickém stavu provozoven byly závady zjištěny 6-krát  – poškozené regály, nevyhovující podlahy, zanesená, znečištěná vzduchotechnická zařízení; špinavé, oprýskané stěny , stropy. Ve stejném počtu provozoven byly zjištěny i závady ve skladování potravin pro výrobu pokrmů, stejně často bylo zjištěno  i používání potravin s prošlou dobou spotřeby či minimální trvanlivosti. Zjištěny byly špatně skladované párky, svíčková, korbačíky, zmrzlina, klobásy, balkánský sýr, kečup. S prošlou lhůtou spotřeby byly používány např. jahodová poleva, kečup, NIVA, zmražené listové těsto, jehněčí kýta, vepřový mozek, toastový chléb, rýžové chlebíčky, koření , houskové knedlíky.
       Z výčtu výše uvedených závad vyplývá, že většina provozoven je již vybavena v souladu s Evropskou legislativou, která je platná i u nás, problémy jsou však zejména v udržování běžné hygieny provozu, v péči o používané suroviny a podávané pokrmy  a v průběžné péči o stav provozoven.
MUDr. Helena Šebáková
Ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
 
 
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018