Bezpečnost potravin

Sdělovacím prostředkům. Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě

Vydáno: 4. 6. 2007
Autor: pospisilova

Kontrola  zeleninových a ovocných salátů se sýrem, těstovinou či rýží ve stravovacích provozech  na území Moravskoslezského kraje

           Vzhledem k rizikovosti zeleninových salátů a ovocných salátů se sýrem , těstovinou či rýží pro šíření mikroorganismů, které mohou způsobovat onemocnění u lidí – zejména listerií a salmonel provedli pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje v období od 1.4.2007 do 30.4.2007 šetření v zařízeních společného stravování zaměřené na tyto typy výrobků. šetření bylo provedeno v celkem 17 provozovnách na území celého kraje . V rámci tohoto šetření bylo odebráno 15 vzorků těchto výrobků, které všechny vyhověly po mikrobiologické stránce požadavkům stávající legislativy.
               V rámci odběru vzorků byla vždy provedena i celková kontrola provozovny . Ve 12 provozovnách byly zjištěny závady za které bylo uloženo 12 blokových pokut v celkové výši 21 000 ,- Kč. Nejčastěji byly zjišťovány závady v provozní hygieně – výskyt pavučin, špinavá umyvadla, nečisté regály ve výdeji, kuřácké potřeby v prostoru manipulace s potravinami, uložení přepravek na pečivo na WC personálu, špinavé lednice a mraznice, poškozené znečištěné kořenky apod. V 7 provozovnách byly zjištěny závady v křížení provozu a stejně často byly zjištěny i závady v nedodržení teplot a spotřebních lhůt podávaných pokrmů. V lednicích byla společně uložena nečištěná zelenina, se zákusky s předvařenými pokrmy, nebo bylo zjištěno společné uložení syrového masa se studenou omáčkou. Zjištěno bylo i  zamrazování potravin či  nevyhovující teplota teplých či studených  pokrmů – vařené brambory, čočková polévka, holandské řízky, opékané brambory, krůtí řízky ,  bramborový salát. Ve stavebně – technickém stavu provozoven byly závady zjištěny 6-krát  – poškozené regály, nevyhovující podlahy, zanesená, znečištěná vzduchotechnická zařízení; špinavé, oprýskané stěny , stropy. Ve stejném počtu provozoven byly zjištěny i závady ve skladování potravin pro výrobu pokrmů, stejně často bylo zjištěno  i používání potravin s prošlou dobou spotřeby či minimální trvanlivosti. Zjištěny byly špatně skladované párky, svíčková, korbačíky, zmrzlina, klobásy, balkánský sýr, kečup. S prošlou lhůtou spotřeby byly používány např. jahodová poleva, kečup, NIVA, zmražené listové těsto, jehněčí kýta, vepřový mozek, toastový chléb, rýžové chlebíčky, koření , houskové knedlíky.
       Z výčtu výše uvedených závad vyplývá, že většina provozoven je již vybavena v souladu s Evropskou legislativou, která je platná i u nás, problémy jsou však zejména v udržování běžné hygieny provozu, v péči o používané suroviny a podávané pokrmy  a v průběžné péči o stav provozoven.

MUDr. Helena Šebáková
Ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě