Jedna aktuální britská studie prokázala, že jsou sušená semena často konatminována salmonelami a E. coli.
[if !mso]>
Normal
0
21
false
false
false
MicrosoftInternetExplorer4
/* Font Definitions */
@font-face
{
panose-1:2 11 6 4 3 5 4 4 2 4;}
/* Style Definitions */
p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal
{mso-style-parent:"";
margin:0cm;
margin-bottom:.0001pt;
font-size:12.0pt;"Times New Roman";
mso-fareast-"Times New Roman";}
h2
{
margin-right:0cm;
margin-left:0cm;
font-size:18.0pt;"Times New Roman";
font-weight:bold;}
a:link, span.MsoHyperlink
{color:blue;
text-decoration:underline;
text-underline:single;}
a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed
{color:purple;
text-decoration:underline;
text-underline:single;}
p
{
margin-right:0cm;
margin-left:0cm;
font-size:12.0pt;"Times New Roman";
mso-fareast-"Times New Roman";}
@page Section1
{size:612.0pt 792.0pt;
margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt;}
div.Section1
{page:Section1;}
[if gte mso 10]>
Londýn (lme) – Sušená semena slunečnice a dýně, lněné a sezamové semínko, semena konopí a mák jsou často kontaminovány salmonelami a fekálními bakteriemi (E.coli). To jsou výsledky výzkumu britské Health Protection Agency a LACORS (Local Authorities Co-ordinators of Regulatory Services). Semena jsou často přidávána do potravin aniž by prošla tepelnou úpravou nebo jsou přímo konzumována jako zdravý snack.
Autoři studie proto vyzvali obchodní organizace a zpracovatelský průmysl, aby zlepšily
hygienu při sklizni a sušení těchto produktů. Semena bývají infikována choroboplodnými zárodky zejména v zemích třetího světa pokud jsou sušena na slunci. Zdrojem fekálních baktérií bývá nedostatečné dodržování hygienických zásad (mytí rukou).
Zvýšená kontaminace fekálními baktériemi (E.coli) byla prokázána v dodávkách sušených semen z Rakouska, Argentiny, Číny, Francie, Indie, USA, Nizozemí, Velké Británie a východní Afriky.
Salmonelami kontaminované produkty pocházely z Argentiny, Burkiny Faso, Guatemaly, Indie, Nigérie, USA a východní Afriky.
Pramen:
Großbritannien: Sämereien mit Salmonellen und E. coli