Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Semena kontaminovaná salmonelami a E.coli do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv

Semena kontaminovaná salmonelami a E.coli

Vydáno: 3.3.2009
Tisk článku
Jedna aktuální britská studie prokázala, že jsou sušená semena často konatminována salmonelami a E. coli. 
[if !mso]> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Font Definitions */ @font-face { panose-1:2 11 6 4 3 5 4 4 2 4;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; font-size:12.0pt;"Times New Roman"; mso-fareast-"Times New Roman";} h2 { margin-right:0cm; margin-left:0cm; font-size:18.0pt;"Times New Roman"; font-weight:bold;} a:link, span.MsoHyperlink {color:blue; text-decoration:underline; text-underline:single;} a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed {color:purple; text-decoration:underline; text-underline:single;} p { margin-right:0cm; margin-left:0cm; font-size:12.0pt;"Times New Roman"; mso-fareast-"Times New Roman";} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt;} div.Section1 {page:Section1;} [if gte mso 10]>

Londýn (lme) – Sušená semena slunečnice a dýně, lněné a sezamové semínko, semena konopí a mák jsou často kontaminovány salmonelami a fekálními bakteriemi (E.coli). To jsou výsledky výzkumu britské Health Protection Agency a LACORS (Local Authorities Co-ordinators of Regulatory Services). Semena jsou často přidávána do potravin aniž by prošla tepelnou úpravou nebo jsou přímo konzumována jako zdravý snack.

Autoři studie proto vyzvali obchodní organizace a zpracovatelský průmysl, aby zlepšily hygienu při sklizni a sušení těchto produktů. Semena bývají infikována choroboplodnými zárodky zejména v zemích třetího světa pokud jsou sušena na slunci. Zdrojem fekálních baktérií bývá nedostatečné dodržování hygienických zásad (mytí rukou).                                                                    


Zvýšená kontaminace fekálními baktériemi (E.coli) byla prokázána v dodávkách sušených semen z Rakouska, Argentiny, Číny, Francie, Indie, USA, Nizozemí, Velké Británie a východní Afriky.

Salmonelami kontaminované produkty pocházely z Argentiny, Burkiny Faso, Guatemaly, Indie, Nigérie, USA a východní Afriky.
 
Pramen:                                                                                                                                 
Caroline Willis, Christine Little, Satnam Sagoo, Elizabeth de Pinna, John
Threlfall and the Food, Water and Environmental Surveillance Network
LACORS/HPA Co-ordinated Food Liaison Group Studies:
An Assessment of the Microbiological Safety of Ready-To-Eat Dried Seeds
From Retail Premises in the United Kingdom with a focus on Salmonella spp.

Health Protection Agency, publ. 25. 2. 2009
Großbritannien: Sämereien mit Salmonellen und E. coli
[cit. 2009-03-01], www.animal-health-online.de
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021