Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Seminář „Luštěniny a luskoviny pro zdraví člověka a půdy“ do kategorie

Akce tuzemské > Akce tuzemské> Akce - Archiv> Akce - Archiv
Aktuality > Aktuality

Seminář „Luštěniny a luskoviny pro zdraví člověka a půdy“

Vydáno: 7.10.2016
Tisk článku
Autor: MZe
Informace MZe o uspořádané akci včetně prezentací přednášejících.

Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu a Výzkumným ústavem potravinářským Praha uspořádalo dne 6. října 2016 seminář ke Světovému dni výživy (World Food Day), jež se slaví každoročně 16. října jako připomínka založení Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (16. října 1945).

Seminář „Luštěniny a luskoviny pro zdraví člověka a půdy“ se zaměřil v duchu oslav Mezinárodního roku luštěnin na význam luskovin v konvenčním i ekologickém zemědělství u nás i ve světě, na nutriční výhody luštěnin a jejich přínos pro výživu a také na otázky bezpečnosti potravin s luštěninami spojenými.

Celkem deset přednášejících z řady státních i nestátních institucí i soukromého sektoru prezentovalo informace týkající se tématu, ať už z pohledu nutričního, zemědělského či půdního (prezentace v příloze). Semináře se zúčastnilo více než 120 posluchačů a díky účasti širokého spektra zástupců odborné veřejnosti, nevládních organizací, ale i obchodních řetězců a studentů proběhla zpravidla po každém z témat zajímavá diskuze a výměna názorů.

Luštěniny mají nezastupitelné místo ve výživě člověka a jejich složení je prospěšné lidskému zdraví. Dobře zasytí, nemají mnoho kalorií, obsahují velké množství rostlinných bílkovin, antioxidantů, minerálních látek (vápník, draslík, hořčík a železo) a vitamínů. Využívají se k prevenci chronických onemocnění a obezity.

Pěstování luskovin také podporuje udržitelné zemědělství. Mimo jiné totiž vážou vzdušný dusík a zlepšují tak úrodnost půdy. Nezastupitelné místo mají proto v konvenčních osevních postupech i v ekologickém hospodářství jako vynikající předplodina, která snižuje spotřebu dusíkatých hnojiv.

Další informace o Mezinárodním roku luštěnin naleznete na http://www.fao.org/pulses-2016/en/.

hov

 

Přílohy

 

Zdroj: MZe

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018