Seminář „Luštěniny a luskoviny pro zdraví člověka a půdy“ se zaměřil v duchu oslav Mezinárodního roku luštěnin na význam luskovin v konvenčním i ekologickém zemědělství u nás i ve světě, na nutriční výhody luštěnin a jejich přínos pro výživu a také na otázky bezpečnosti potravin s luštěninami spojenými.
Celkem deset přednášejících z řady státních i nestátních institucí i soukromého sektoru prezentovalo informace týkající se tématu, ať už z pohledu nutričního, zemědělského či půdního (prezentace v příloze). Semináře se zúčastnilo více než 120 posluchačů a díky účasti širokého spektra zástupců odborné veřejnosti, nevládních organizací, ale i obchodních řetězců a studentů proběhla zpravidla po každém z témat zajímavá diskuze a výměna názorů.
Luštěniny mají nezastupitelné místo ve výživě člověka a jejich složení je prospěšné lidskému zdraví. Dobře zasytí, nemají mnoho kalorií, obsahují velké množství rostlinných bílkovin, antioxidantů, minerálních látek (vápník, draslík, hořčík a železo) a vitamínů. Využívají se k prevenci chronických onemocnění a obezity.
Pěstování luskovin také podporuje udržitelné zemědělství. Mimo jiné totiž vážou vzdušný dusík a zlepšují tak úrodnost půdy. Nezastupitelné místo mají proto v konvenčních osevních postupech i v ekologickém hospodářství jako vynikající předplodina, která snižuje spotřebu dusíkatých hnojiv.
Další informace o Mezinárodním roku luštěnin naleznete na http://www.fao.org/pulses-2016/en/.
Přílohy