Bezpečnost potravin

Seznam nebezpečných potravin podle nařízení 882/2004/ES

Vydáno: 28. 2. 2008
Autor:

Komise projednává návrh zpřísněných opatření na kontrolu aflatoxinů a dalších škodlivin v produktech z třetích zemí.

Komise projednává návrh na seznam potravin, které mají být předmětem zvýšené hygienické kontroly vzhledem k tomu, že je o nich známo, že znamenají potenciální riziko. Jedná se o opatření, které je v souladu s nařízením EU o dozoru nad potravinami 882/2004/ESn

Návrh zahrnuje následující položky:
  • 100% vyšetřování obsahu kadmia a olova v síranu zinečnatém a oxidu manganatém pro potravinářské a krmivářské účely
  • 100% vyšetřování obsahu aflatoxinů v mletých ořeších z Ghany
  • 50% vyšetřování obsahu aflatoxinů v koření z Indie (např. chilli, kajenský pepř, paprika, bílý a černý pepř, muškátový ořech, kurkuma a zázvor)
  • 25% vyšetřování obsahu barviv Sudan ve všech produktech z chilli, kurkumy a palmového oleje dovážených z třetích zemí
  • 50% vyšetřování obsahu reziduí organofosfátových pesticidů na rostlinné produkci z Thajska (např. fazole, lilek a košťáloviny)
  • 50% vyšetřování obsahu aflatoxinů v melounu a výrobcích z něho z Nigérie
  • 50% vyšetřování obsahu ochratoxinu A v rozinkách z Uzbekistánu
  • 20% vyšetřování obsahu aflatoxinů v rýži basmati z Indie a Pakistánu
Komise předpokládá, že návrh nařízení bude odsouhlasen členskými státy v červnu 2008 a že budou doplněna i ustanovení o nákladech na kontrolu.
EU Food Law, 333, 2008, s. 14