Následující seznam je určen k orientaci v legislativě EU a zahrnuje nejvýznamnější směrnice, nařízení, rozhodnutí, příp. doporučení týkající se bezpečnosti a jakosti potravin. Nejsou zahrnuty předpisy zaměřené na ekonomické záležitosti (cla, podpory, dovozní a vývozní licence a kvóty, jednotkové ceny apod.), kterých je velké množství, jsou velmi specifické a velmi často se mění.
Seznam je rozdělen do dvou částí:
Část 1 - Horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin
Část 2 - Komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin
V každé této části jsou názvy vybraných předpisů uvedeny v tematicky uspořádaných přílohách (otevřít kliknutím).
Veškerá nařízení (a také rozhodnutí určená ČR) jsou od přistoupení ČR k EU přímo platnou součástí české legislativy, zatímco směrnice jsou typem předpisů, které musí být do české legislativy ve stanoveném časovém limitu zapracovány. Rozhodnutí se vztahují k úzké problematice nebo jen k určitému členskému státu a jsou rovněž přímo platná.
SEZNAM PŘEDPISŮ
1. část. Horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin
2.1 Veterinární a zdravotní podmínky – různé komodity, různé země, (kromě specifických podmínek dovozu z třetích zemí, které jsou v kap. 2.4.)
2.1.1 Veterinární a zdravotní podmínky –obecně
2.1.2 Veterinární osvědčení
2.1.3 Veterinární kontrolní stanoviště, laboratoře
2.1.4 Identifikace a evidence zvířat
2.1.5 Ochrana zvířat
2.1.6 Rezidua pesticidů a veterinárních léčiv – limity, kontrola, monitoring
2.1.7 Vedlejší živočišné produkty
2.2 Ochrana před přenosnými chorobami – kromě specifických opatření při dovozu z třetích zemí
2.2.1 Ochrana před přenosnými chorobami – obecné, bez ohledu na druh choroby/nákazy
2.2.2 Ochrana před BSE, TSE
2.2.3 Ochrana před slintavkou a kulhavkou
2.2.4 Ochrana před brucelózou
2.2.5 Ochrana před katarální horečkou ovcí
2.2.6 Ochrana před klasickým morem prasat
2.2.7 Ochrana před dalšími chorobami prasat
2.2.8 Ochrana před aviární influenzou
2.2.9 Ochrana před nákazami vodních živočichů
2.2.10 Ochrana před salmonelou a kampylobakterem
2.2.11 Ochrana před parazity
2.3. Schválené podniky v nových členských státech
2.4 Dovoz potravin živočišného původu z třetích zemí
2.4.1 Podmínky a požadavky na dovoz z třetích zemí – různé komodity, různé země
2.4.2 Podmínky a požadavky na dovoz z třetích zemí – maso jatečných zvířat
2.4.3 Podmínky a požadavky na dovoz z třetích zemí – drůbež, ptáci
2.4.4 Podmínky a požadavky na dovoz z třetích zemí – vodní živočichové
2.5 Třetí země a podniky schválené pro dovoz živočišných produktů do Společenství
Příloha 3: OPATŘENÍ U POTRAVIN ROSTLINNÉHO PŮVODU
3.1 Obecná pravidla pro pesticidy
3.2 Pravidla pro účinné látky na ochranu rostlin
3.3 Pravidla pro biocidní přípravky
3.4 Rezidua pesticidů v a na potravinách
3.5 Ochrana před ohrožením rostlin
3.6 Ochrana před riziky z potravin rostlinného původu z třetích zemí
3.7 Opatření týkající se hnojiv
Příloha 7: KONTAMINANTY- kromě reziduí veterinárních prostředků a pesticidů
7.1 Ochranná opatření ohledně kontaminantů
7.2 Požadavky na kontrolu a metody odběru vzorků a analýzy
10.4 Výrobky s se zvláštními vlastnostmi - certifikace specifického charakteru
Příloha 15: GENOVÉ MANIPULACE A POTRAVINY NOVÉHO TYPU
15.1 GMO – obecné
15.2 Specificky zaměřená rozhodnutí – schválené/zakázané GM-plodiny
15.3 Stažení, zákaz GM produktů na trhu
15.4 Potraviny a složky nového typu
15.5. Povolené/zamítnuté potraviny a složky nového typu
15.6. Nanomateriály
2. část. Komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin