Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Seznamte se s moukou do kategorie

Aktuality > Aktuality

Seznamte se s moukou

Vydáno: 10.11.2020
Tisk článku
Autor: Akademie kvality
Informace portálu Akademie kvality


Foto: Shutterstock

Nejčastěji se vyrábí z pšenice a nikdy se nebělí. Řeč je samozřejmě o mouce, zdroji snadno dostupné energie ve formě škrobu, který je velmi dobře a rychle stravitelný. Tušíte vůbec, že máme desítky druhů? Nejen pšeničnou, žitnou a ovesnou, ale třeba i pohankovou, kukuřičnou, mandlovou, rýžovou, cizrnovou, fazolovou, amarantovou… Kolik vůbec sníme ročně mouky? Dovážíme nějaké obiloviny, nebo si vystačíme s těmi našimi?                            

V ČR se nachází 44 průmyslových mlýnů, kde se zpracovává pšenice a žito. K dispozici máme také několik dalších specializovaných provozoven pracujících s kukuřicí, ovsem a dalšími zrninami. Nechybí ani 3 BIO mlýny s oddělenými bezlepkovými mlýny a 3 provozovny na výrobu vloček. 

Ze zahraničí dovážíme jen cca 2,5 % mouky. Jedná se především o mouku z tvrdé pšenice, která se využívá na výrobu těstovin. Dále se dováží část potravinářské kukuřice (sklovitá) a také plodiny, které zde nerostou. Občas se doplňují i běžné obiloviny, a to v případě, že je jich u nás nedostatek. Kolik kilogramů mouky připadá na jednoho Čecha? 

„Průměrný český občan ročně zkonzumuje zhruba 100 kg mouky pšeničné, 10 kg žitné, 2 kg vloček  a další 2 kg připadají na ostatní obiloviny. Trendem jsou nyní celozrnné mouky ze všech zrnin,“ zmiňuje Pavel Filip, člen představenstva a odborný poradce Svazu průmyslových mlýnů ČR. 

 

V této sérii si můžete přečíst                                                  

 

Zdroj: akademiekvality.cz

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018