Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Sezónní prodej kaprů do kategorie

Aktuality DO > Aktuality DO
Aktuality > Aktuality

Sezónní prodej kaprů

Vydáno: 8.12.2011
Tisk článku
Autor: SVS ČR
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 5. 12. 2011.

Kapři v ulicích

Než se nadějeme, bude tu poslední adventní týden, kdy lze spatřit v ulicích prodej kaprů - ovšem nejde o atrakci, ale o tradiční sezónní prodej kaprů určených pro štědrovečerní stůl.

Přestože se tento způsob prodeje potravin může někomu jevit jako anachronismus, je třeba si uvědomit, že prakticky po celý rok je možné si koupit ve specializovaných obchodech, anebo při výlovech, čerstvou rybu, nechat si ji zabít a vykuchat a donést domů k okamžité spotřebě. Toto je taktéž v souladu s veterinárními předpisy. Jaké jsou tedy podmínky pro sezónní prodej ryb? K prodeji živých ryb třeba doklad o tom, kde byly posledně sádkovány. Samostatné prodejní místo musí být umístěno a vybaveno tak, aby zacházení s rybami odpovídalo zásadám ochrany zdraví zvířat a požadavkům na jejich pohodu a aby veškeré činnosti spojené s prodejem ryb byly prováděny v odpovídajících hygienických podmínkách.

Jsou-li ryby na samostatném prodejním místě také zabíjeny, kuchány a porcovány, popřípadě jinak upravovány, musí být na tomto místě také dobře čistitelná a dezinfikovatelná pracovní deska, nože, palička na omračování ryb a stěrky, dostatečný přívod pitné vody k omývání pracovního pultu a odvod odpadní vody do kanalizace a nepropustné, uzavíratelné a označené nádoby na pevné vedlejší živočišné produkty (vnitřnosti, žábry apod.).

Jak kapra usmrcovat? Nejprve omráčit tupým předmětem kousek nad očima, a poté okamžitě vykrvit přetnutím žáber, popřípadě přetnutím míchy a cév těsně za hlavou. Kapra nelze za živa odšupinovávat, vytlačovat mu jikry anebo mlíčí, ohrožovat oči, či brát ho za skřele!

Zásadní povinností prodejce i toho, který ryby usmrcuje na přání zákazníka, tj. osoby, která ryby usmrcuje, kuchá nebo porcuje, musí mít zdravotní průkaz a musí mít ochranné pomůcky (omyvatelnou zástěru, gumové holinky a gumové rukavice), dále patřičné vybavení prodejního místa a musí dodržovat ustanovení veterinárního zákona a zákona na ochranu zvířat proti týrání. To je kromě dokladu o nabytí ryb a o jejich předchozím sádkování předmětem kontrol orgánů státního veterinárního dozoru.

Zacházet se živou rybou není zase tak jednoduché, a je dobré její život i poslední chvíle svěřit do ruky odborníkům. Nejlépe je si kapra nechat usmrtit a třeba i vyvrhnout a nepůsobit mu zbytečné stresy odnosem domů a poté utrpení z nešikovného usmrcování….

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021