Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Shikimová kyselina k výrobě přípravku proti ptačí chřipce do kategorie

Archiv článků od roku 2003 do roku 2011 > Archiv článků od roku 2003

Shikimová kyselina k výrobě přípravku proti ptačí chřipce

Vydáno: 8.1.2006
Tisk článku
Zdrojem shikimové kyseliny, ze které se vyrábí aktivní složka Tamiflu (léku proti ptačí chřipce), je badyán.


Badyán je plod malého orientálního stromu (Illicium verum Hooker F.), který patří do čeledi Mangoliaceae. Badyán se používá v orientální kuchyni několik tisíc let jako aromatizující prostředek. Do Evropy se dostal v 17. století, kdy byl použit do pekařských výrobků a při výrobě ovocných džemů.

Spíše než v kuchyni se badyán používal v čínské medicíně při řadě obtíží, např. při špatném trávení, bolesti žaludku, bolesti břicha u dětí. Podle novějších studií vykazuje badyán aktivitu vůči některým typům rakoviny, např. plic.

V současné době se badyán dává do souvislosti s bojem proti ptačí chřipce, neboť je hlavním zdrojem shikimové kyseliny. Ta se považuje za zásadní složku antivirového léku, který snižuje závažnost chřipkových projevů.

V praxi se kyselina shikimová extrahuje ze semen badyánu, pak se konvertuje na epoxid, následně na azid a v posledním kroku na krystalickou látku označovanou jako “oseltamivir”, což je aktivní složka přípravku Tamiflu.

Dodavatelem shikimové kyseliny (98 %) nebo extraktu badyánu je např. čínská firma Phytointl Hi-Tech. Firma Roche, která je jediným výrobcem Tamiflu, nakupuje velké množství badyánu, který používá k výrobě Tamiflu.

 

nutraingredients

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018