Bezpečnost potravin

Široká diskuse v USA k problematice syrového mléka

Vydáno: 28. 4. 2010
Autor:

Druhé mezinárodní symposium o syrovém mléku (10.4.2010). Nový portál “Reálná fakta o syrovém mléku”.

Podle The USA Today se opět přiostřuje diskuse kolem syrového mléka. Pro malou, ale vyhraněnou část společnosti je syrové mléko dárcem života, zdravotní kúrou bohatou na vitaminy a enzymy vhodnou pro léčbu astmatu, gastrointestinálních obtíží a četných jiných onemocnění. Pro vládní úřady – zdravotní i zemědělské – je nepasterované mléko nápoj plný zárodků, který je zvláště nebezpečný pro děti a jejich nevyzrálý imunitní systém. Podle údajů ministerstva zdravotnictví USA onemocnělo v březnu 2010 minimálně 20 osob z důvodu přítomnosti kampylobakteru v nepasterovaném mléku.
Dne 10. dubna 2010 se uskutečnilo v Madisonu (stát Wiskonsin, USA) v pořadí již druhé mezinárodní symposium věnované problematice syrového mléka. Akce se zúčastnilo asi 250 zástupců z řad farmářů, spotřebitelů, politiků, právních zástupců, vysokoškolských pedagogů, lékařů, výživářů, výzkumníků, zdravotníků, aktivistů, ekonomů, studentů aj.
 
V rámci široké vyhrocené diskuse kolem problematiky syrového mléka vytvořilo více než tucet vědců a lektorů v oblasti zdravotnictví internetovou stránku Reálná fakta o syrovém mléku. Uvedená stránka si klade za cíl objektivně informovat o syrovém mléku. Je třeba uvedený portál nezaměňovat s některými staršími portály, např. www.raw-milk-facts.com,   www.realmilk.comwww.rawmilktruth.com a www.rawmilk.org, které vytvářeli zastánci konzumace syrového mléka.
 
Zdroje dalších informací:
 
Zdroj: IFT (zpráva z 20.4.2010)

Petr Šatrán, Josef Duben: Nákazy zvířat přenosné na člověka a bezpečnost potravin
Jolana Rambousková, Dana Hrnčířová: Prevence onemocnění z potravin