Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Širší využití validovaných rychlých mikrobiologických metod na nové potravinářské matrice do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Publikace > Publikace> Zdroje ICBP - Archiv> Zdroje ICBP - Archiv
Akce zahraniční > Akce - Archiv> Akce zahraniční> Akce - Archiv

Širší využití validovaných rychlých mikrobiologických metod na nové potravinářské matrice

Vydáno: 13.7.2007
Tisk článku
Autor: Ing. Marta Pospíšilová
Prezentace na první konferenci o ochraně a obraně potravin (USA, 2.–4. 11. 2005). Sborník prezentací.
Pro detekci patogenů v masných nebo mléčných výrobcích, popř. dalších výrobcích byla vyvinuta řada rychlých mikrobiologických metod, přičemž za rychlou metodu se obecně považuje jakákoliv metoda, která je rychlejší než tradiční metody detekce.
Na New Mexico State University hledali nové aplikace pro existující metody, tzn. vyšetřovali účinnost těchto metod v jiných potravinářských matricích, např. v zelenině. Tzn. metody, které byly validovány pro použití v jednom nebo v několika potravinářských výrobcích byly testovány na jiných potravinách.
Rychlé mikrobiologické metody lze rozdělit do čtyř velkých kategorií:
– metody založené na protilátce,
– metody založené na nukleové kyselině,
– biochemické a enzymové metody,
– membránová filtrace.
Cílem stanovení rychlou metodou je:
– fyzikální struktura,
– metabolity,
bílkoviny,
DNA,
RNA.
Nové použití rychlé metody se porovnávalo s referenční metodou, přičemž se za referenční metodu používal typicky standardní postup kultivace, který je “zlatým standardem”.
Výsledky,ke kterým vědci dospěli, jsou k dispozici v prezentaci “Expanding the Use of Validated Rapid Microbiological Methods to New Food Matrices”  připravené pro první vědeckou konferenci se zaměřením na ochranu a obranu potravin (1st Annual Food Protecton & Defense Research Conference, 2.–4. 11. 2005, Atlanta, USA).
 
IFT
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021