Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Sladidlo erythritol do kategorie

Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv

Sladidlo erythritol

Vydáno: 7.3.2008
Tisk článku
Alkoholický cukr erythritol je již možné použít k výrobě nízkoenergetických potravin i ve všech evropských zemích.
Sladidlo erythritol (C4H10O4) je alkoholický cukr, který se v malém množství přirozeně vyskytuje v ovoci (hrozny, hrušky, vodní meloun). Po USA, Japonsku, Novém Zélandu a Kanadě bylo jeho použití ve výrobě potravin povoleno od 15. února také ve všech evropských zemích. Švýcarská firma Jungbunzlauer se sídlem v Basileji je jediným výrobcem erythritolu v Evropě. Erythritol, který se komerčně vyrábí fermentací sacharidů, byl dosud v Evropě uveden na seznamu povolených aditiv pouze ve Švýcarsku. Předností tohoto alkoholického cukru je nízký obsah energie, jeho glykemický index se blíží nule a má jen velmi mírný laxativní účinek v porovnání s ostatními alkoholickými cukry.
E 968 in ganz Europa zugelassen. Alimenta, 2008, č. 4, s. 31
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021