Bezpečnost potravin

Sladidlo rebaudiosid A schváleno ve Francii

Vydáno: 14. 9. 2009
Autor:

Francie je první země EU, která povolila na dva roky používat sladidlo na bázi rebaudiosidu A v potravinách a nápojích.

Francouzské úřady vydaly souhlas k použití rebaudiosidu A v potravinách a nápojích uváděných na trh ve Francii. Jde o první souhlas s použitím na trhu EU. Umožňuje výrobcům potravin a nápojů v příštích dvou letech používat vysoce čistý rebaudiosid A do receptur. Tento souhlas byl vydán na základě nejnovějších poznatků o bezpečnosti tohoto sladidla.
 
Společný výbor expertů FAO/WHO pro potravinářská aditiva vydal v červenci 2008 stanovisko, podle kterého je použití steviolových glykosidů v potravinách a nápojích bezpečné. V prosinci 2008 Úřad pro potraviny a léky v USA (FDA) oznámil, že nemá námitek k použití rebaudiosidu A (obchodní název rebiana) do potravin a nápojů v USA.

Francouzský trh pro sladidla se v současné době odhaduje na 56 milionů EUR. Souhlas s použitím rebaudiosidu A je vyvrcholením dlouhého procesu posuzování Úřadem pro bezpečnost potravin ve Francii (AFSAA). Pozitivní stanovisko k bezpečnosti rebaudiosidu A AFSAA uveřejnil 19.6.2009. Legislativní souhlas byl publikován 6.9.2009.

Více informací je k dispozici v tiskové zprávě.
 
Zdroj: IFT (11.9.2009)