Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Slavnost českých jablek do kategorie

Akce tuzemské > Akce tuzemské> Akce - Archiv> Akce - Archiv
Aktuality > Aktuality

Slavnost českých jablek

Vydáno: 17.9.2012
Tisk článku
Autor: MZe
Dne 29. září 2012 proběhnou na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze „Jablečné slavnosti“.

Po Svatomartinském vínu, růžovém vínu, českém pivu z malých a minipivovarů, lesních plodech představí farmářský trh na pražském Jiřáku další tradiční český produkt –  jablka.

29. září 2012 budou na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 3 (na „Jiřáku“) během akce nazvané „Jablečné slavnosti“ představena nejrůznější česká jablka od českých pěstitelů a výrobky z nich.

Celková spotřeba ovoce v naší republice přesáhla v posledních 3 letech hranici 85 kg na obyvatele za rok. Ovoce mírného pásma (jablka, hrušky, třešně, a jiné) představuje z tohoto množství asi 52 kg. Nejoblíbenějším ovocným druhem české populace jsou jablka, kterých každý z nás ročně zkonzumuje 25 kilogramů. Jabloně jsou také v České republice hlavním ovocným druhem, který se zde pěstuje.

Jablko je nejen hlavní objekt pohádek, legend a folklóru, ale také jeden z nejstarších darů matky přírody. Význam jablek neustále roste, zejména proto, že lidé hodně dbají o své zdraví. Při zdravém životním stylu je dle lékařských doporučení stanovena minimální spotřeba ovoce na úrovni 100 kg na osobu a rok.

Čerstvá jablka jsou bez tuků, nasycených tuků, sodíku a cholesterolu. Jsou vynikajícím zdrojem vlákniny a snižují vysoký krevní tlak.

Cíl akce „Jablečné slavnosti“
Cílem propagační i prodejní akce je představit veřejnosti:
- jablka vypěstovaná českými ovocnáři
- jablečné produkty (tyčinky, mošty, nektary, šťávy, ovocné nápoje, Cidery, pekařské výrobky, zavařeniny, kompoty, kosmetiku, atd.)
- Ovocnářskou unii České republiky a její činnost
- Integrovanou produkci jablek („SISPO“)
- odrůdy jablek (Rubín, Bohemia, Šampion, Melodie, Rubinola, Gloster, Topaz, Golden Delicious, Idared, Spartan a další).

Zdravé české ovoce z integrované produkce
Integrovanou produkci jablek lze definovat jako ekonomickou produkci ovoce vysoké kvality, využívající ekologicky přijatelné metody s důrazem na ochranu životního prostředí a lidského zdraví. Integrovaná produkce má několik principů. Jedním z nich je omezení používání přípravků na ochranu rostlin. Integrovaná produkce ovoce je v současné době v ČR uplatňována na cca 65% výměry všech ploch sadů. Český Systém integrované produkce ovoce byl oceněn v roce 2011 sdružením Businnes Leaders Forum nominací za Českou republiku na Evropskou ekologickou cenu pro podnikatele.

Přednosti zdravého českého ovoce z integrované produkce
- vysoká jakost pro zdraví konzumenta
- pěstitelský systém šetrný k životnímu prostředí
- preference používání biologických postupů a metod
- ochrana přirozených organismů v sadech a okolí
- ovoce i půda jsou pravidelně kontrolovány rozbory
- nezatěžování životního prostředí nadměrnou dopravou
- cenová dostupnost pro spotřebitele.

České jablko je zdravější
Náročnost pěstování stanovená českými normami vyzdvihuje české ovoce nad dovážené. České ovoce má jednu z nejnižších hodnot reziduí prostředků na ochranu rostlin z celé EU Polovina vzorků českého ovoce neobsahovala v roce 2010 vůbec žádné, ani stopové množství reziduí, zatímco produkty z EU a mimo EU jen čtvrtina vzorků.

Ve prospěch konzumace českých jablek hovoří i to, že:
- tuzemské ovoce je pro organismus přirozeně zdravější než dovážené
- jablka jsou pěstována s ohledem na přírodu, tradičními postupy
- jablka splňují nejpřísnější normy na světě: Naše české
- kromě toho vůbec nejpřísnější kriteria pěstování jablek nastavuje českým pěstitelům originální metodika „Integrovaná produkce jablek určených pro výrobu dětské výživy“.

Nelze pochybovat ani o tom, že výběr a konzumace českých jablek přispívá, udržení a rozvoji sadů, tedy i k utváření krajiny.

Zúčastnění pěstitelé
Při přípravě akce si pořadatelé byli vědomi i té skutečnosti, že v řadě pěstitelských oblastí počasí svými letošními kotrmelci (silné zimní mrazy, květnové mrazy, sucho, krupobití) negativně ovlivnilo úrodu a kvalitu jablek. Z těchto důvodů byli k účasti přizváni ovocnáři hlavně ze Středočeského a Ústeckého regionu. Předpokládá se účast asi 15 pěstitelů jablek.
Jablka jsou ovocným druhem s nejširším spektrem zralosti odrůd s možností uchování jablek ve skladech až do příští sklizně. I z těchto důvodů je u vystavovatelů požadováno nejen řádné označení názvu odrůdy jablek, ale také uvedení jejich konzumní zralosti.

Jablečné výrobky
Jablko díky své proměnlivosti chuti, pestrosti, pikantnosti, lahodnosti nebo svěžesti nabízí mnoho možností k využití v kuchyni. Jablkem se snad nedá zkazit téměř žádné jídlo od krupičné kaše až po pečenou kachnu.
Jablka lze v kuchyni využít vždy, všude a do všeho. A nemusí to být jen plody výstavní. Právě naopak. Lze zpracovávat i tzv. padavčata.
Na „Jablečných slavnostech“ proto nebudou chybět ani jablečné výrobky jako mošty, cidery, nektary, vína, sirupy, koláče, štrúdly, pyré, kompoty, zavařeniny a vůbec vše co s jablkem souvisí. O jablečnou gastronomii se vzorně postará vyhlášená restaurace Mozaika.
Ti, kteří na slavnost jablek zavítají, se zde dovědí mnoho užitečných informací o českém jablku, starých českých odrůdách jabloní, o pěstování, jeho zpracování a vlivu na naše zdraví.     
Nebude chybět ani program pro děti i dospělé, „živé“ moštování, dětská dílna a Divadlo 2buchet, které nikdy nezklame svým vtipným představením.

Akce se uskuteční pod záštitou ministra zemědělství Ing. Petra Bendla, s podporou Ovocnářské unie ČR a MČ Praha 3.


Další informace:  Ovocnářská unie

Zdroj:  MZe

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018