Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Šlechtění proti plísni bramborové do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Rostlinná výroba - Archiv > Rostlinná výroba - Archiv> Zemědělství - Archiv

Šlechtění proti plísni bramborové

Vydáno: 26.3.2009
Tisk článku
Geny z planě rostoucích brambor zajistí současným odrůdám rezistenci vůči plísni bramborové.
Nizozemští vědci objevili rychlý a bezpečný způsob šlechtění brambor na rezistenci vůči plísni bramborové. Geneticky modifikované brambory, které vyvinul tým vědců vedený profesorem Willemem Stiekemou z Mezinárodního výzkumného centra rostlin (PRI) ve Wageningenu, se získávají inovativním postupem. Při takzvané cisgenezi se přenáší gen nebo skupina genů z planě rostoucích brambor rezistentních vůči plísni bramborové do běžných odrůd.
Oproti transgenním metodám se zde přenos uskutečňuje bez genetického materiálu jako jsou markerové geny rezistence k antibiotikům. V novém postupu jsou používány stejné geny jako při přirozeném šlechtění. Předností je rychlost: na realizaci nové metody potřebují šlechtitelé jen několik minut, u běžných šlechtitelských postupů jde o časový úsek desítek let. Ještě v minulém roce se uskutečnil přenos pouze jednotlivých genů rezistence. Letos v létě by měly být provedeny tři polní testy s třemi odrůdami geneticky modifikovaných brambor. Podle vedoucího projektu Antona Haverkorta však již přenos jednotlivých genů zajistí rychlé vybudování rezistence vůči patogenu. Nizozemští vědci doufají, že nový postup, který probíhá velmi podobně v přírodě, zajistí, že takto geneticky pozměněné odrůdy brambor budou Evropany lépe akceptovány. EU však novým odrůdám dosud neudělila registrace.
DLG-Mitteilungen, 2009, č. 3, s. 10
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021