Bezpečnost potravin

Sledování fuzarióz na pšenici ve Francii

Vydáno: 30. 4. 2010
Autor:

V letech 2007 - 2008 byly ve Francii prověřovány populace Fusarií na pšenici využitím morfologických technik a technik molekulární biologie.

     Během státního projektu sledování pšenice v letech 2007 – 2008 byly identifikovány a analyzovány populace Fusarií zodpovědné za fuzariózy při využití jak technik morfologických tak technik molekulární biologie. Kromě toho byly také klasifikovány populace Fusarium graminearum a Fusarium culmorum podle chemotypu (typ derivátů deoxynivalenolu), který může každý druh produkovat.
     Hlavně Fusarium graminearum může produkovat 3-acetyl DON (3-ADON), 15 acetyl-DON (15-ADON) a nivalenol (NIV). Klasifikace chemotypu může být uskutečněna užitím  metody molekulární biologie, která je rychlejší ve srovnání s tradičními chemickými metodami.
     Francouzští výzkumníci ve studii potvrdili, že znalost rozšíření genetického chemotypu na polích by mohla usnadnit predikci přítomnosti toxinu na pšenici.  
Phytoma, 2009, č. 629, s. 14 – 16