Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Sledování kontaminace biocereálií v Rakousku do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Archiv - Biopotraviny > Výživa - Archiv> Výživa - Archiv> Archiv - Biopotraviny> Potravinářství - Archiv> Výživa - Archiv

Sledování kontaminace biocereálií v Rakousku

Vydáno: 25.3.2010
Tisk článku
Limit 10 μg/kg byl splněn u téměř 94 % analyzovaných vzorků. Pochybnosti o praktikách některých podniků však vzbuzují extrémně vysoké hodnoty reziduí piperonylbutoxidu v ječmenu, nebo chlorpyrifos-metylu v pšenici.

V období 2003 - 2007 bylo v Rakousku analyzováno 7500 obilovin produkovaných ekologickým zemědělstvím pomocí plynové chromatografie v kombinaci s hmotnostní spektrometrií. V ekologickém zemědělství, kde je zakázáno používat pesticidy, platí limit 10 μg/kg. Toto kritérium bylo splněno u 94 % analyzovaných vzorků, přičemž u 85 % byla hladina pesticidů pod mezí detekce (3 μg/kg). V 15 % vzorků byl zjištěn výskyt reziduí piperonylbutoxidu, chlorpyrifos-metylu, dichlorvosu, pyrimifos-metylu, chlorpyrifosu a chlorprofamu. Asi 6,5 % překračovalo stanovený limit. Velké pochybnosti o praktikách v ekologickém zemědělství vzbuzují zjištění jako 6,37 mg/kg piperonylbutoxidu v ječmeni, nebo 2,25 mg/kg chlorpyrifos-metylu v pšenici.


Ernährung, 34, 2010, č. 1, s. 7-13

Objednávka kopie článku

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021