Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Sledování příjmu patulinu v Rakousku do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Sledování příjmu patulinu v Rakousku

Vydáno: 24.2.2009
Tisk článku
Zatížení obyvatel patulinem ze šťáv je podstatně nižší než odpovídá denní tolerovatelné hodnotě 0,4 μg/kg tělesné hmotnosti.

Podle nařízení 1881/2006/ES je pro jablečné šťávy, nektary a fermentované jablečné výrobky stanoven limit pro patulin 50 μg/kg. Pro tuhé výrobky z jablek určené k přímé spotřebě jako kompoty či dřeně, platí limit 25 μg/kg, pro výrobky určené kojencům 10 μg/kg.
V období 2003 – 2007 bylo v Rakousku analyzováno z hlediska přítomnosti patulinu 164 vzorků ovocných šťáv a 70 kojeneckých příloh. V jablečných šťávách byl patulin zjištěn v 38 %, v hroznových v 24 %. Na rozdíl od tohoto poměrně četného výskytu, nebyl patulin prokázán v 97 % kojeneckých výrobků. Maximální zjištěné hodnoty byly v jablečných šťávách 58,4, v hroznových šťávách 44,0 a kojeneckých příkrmech 3 μg/kg. Průměrné hodnoty byly 6,2, 4,3 a 0,8 μg/kg.
Bylo provedeno šetření ohledně expozice spotřebitelů s průměrnou nebo vysokou spotřebou šťáv (viz údaje v tabulce).

 
 
středně vysoká spotřeba μg/kg
vysoká spotřeba
μg/kg
předškolní děti
jablečná šťáva
hroznová šťáva
231
203
500
442
ženy
jablečná šťáva
hroznová šťáva
323
167
750
250
muži
jablečná šťáva
hroznová šťáva
370
192
1000
333
kojenci (7 kg) a malé děti (10 kg)
jablečná příloha
250
-

Dospělo se k příjmu 0,7 až 6,2 μg/den u předškolních dětí i dospělých. U kojenců a malých dětí byl zjištěn příjem 0,2 až 0,8 μg/den. Zjištěné hodnoty pro všechny uvedené skupiny obyvatel leží hluboko pod tolerovatelným denním příjmem 0,4 μg/kg tělesné hmotnosti.

Ernährung, 33, 2009, č. 1, s. 5-11

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021