Bezpečnost potravin

Složení potravin a biodiverzita

Vydáno: 19. 1. 2010
Autor:

Sborník abstraktů z konference (FAO), která se uskutečnila v říjnu 2007 v Sao Paulo (Brazílie).

Složení potravin představuje důležitou vazbu mezi výživou a biodiverzitou. Podle FAO a mezinárodních partnerů je informace o složení potravin z různých kultivarů, regionů a zemí velmi důležitá pro zachování a trvalé využívání biodiverzity při zabezpečování výživy.

Složení potravin a biodiverzita bylo proto zvoleno za téma 7. mezinárodní konference o složení potravin (7th International Food Data Conference, IFDC), která se uskutečnila v Sao Paulo (Brazílie) ve dnech 21.–27.10.2007. Spoluorganizátorem této akce bylo FAO.
 

Konference proběhla v následujících sekcích:

 
Sekce I: zahájení konference
Sekce II: biodiverzita
Sekce III: kvalita dat/vzorkování potravin
Sekce IV: bioaktivní sloučeniny
Sekce V: databáze složení potravin: kompilace a nové rysy
Sekce VI: databáze složení potravin: aplikace a udržitelnost
Sekce VII: národní databáze
Sekce VIII: analytické metody
Sekce IX: regionální potraviny a specifické živiny
 
Více informací o 7th IFDC je k dispozici zde, program konference a sborník abstraktů je v příloze.
 
Příloha: Food Composition and Biodiversity (pdf, 5,28 MB, 121 stran)
 
Pro vědecký program konference bylo připraveno 55 ústních prezentací a 87 posterů. Vybraných 18 prezentací bylo otištěno v časopise Journal of Food Composition and Analysis 22, 2009, č. 5. Uvedený časopis je ve fondu ZPK.