Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Směrnice EFSA: 90-denní krmná studie do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Směrnice EFSA: 90-denní krmná studie

Vydáno: 13.2.2012
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Směrnice je pomůckou pro testování toxicity potravin a složek, což slouží jako podklad např. pro schvalování „novel foods“ z GMO.
Úřad EFSA vydal směrnici/pokyny pro provádění krmných testů, jejichž výsledky se používají jako podklad pro žádosti týkající se především schvalování potravin a složek nového typu (novel foods) získaných z geneticky modifikovaných organismů (GMO). Cílem takových studií je vyhodnotit možný toxikologický vliv testované stravy/krmiva na krysy při porovnání s kontrolním vzorkem stravy.
Materiál vychází ze směrnice OECD pro testování chemických látek a zahrnuje návod pro přípravu testovací stravy, pro statistickou analýzu a další harmonizaci uváděných výsledků. Je požadováno, aby experiment byl prováděn formou tzv. „randomised block design“, tzn. ve skupinách (block) po dvou. Důvodem je, že z hlediska "sociálního" welfare je pro krysy vhodné pobývat ve skupině. Také je třeba, aby testovaná zvířata byla podobného věku a hmotnosti. Eliminují se tak faktory které mohou ovlivnit výsledky výzkumu.

EU Food Law, 2011, č. 513, s. 6
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018