Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Snížení náchylnosti řepky olejné k verticiliovému vadnutí do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Snížení náchylnosti řepky olejné k verticiliovému vadnutí

Vydáno: 10.7.2020
Tisk článku
Autor: BIOTRIN
Informace organizace BIOTRIN


Foto: Shutterstock

Vědci z německé univerzity Kristiána Albrechta v Kielu použili technologii CRISPR-Cas9 ke zkoumání genů řepky olejné (Brassica napus), které se podílejí na náchylnosti k napadení houbou Verticillium longisporum (Vl43). Jejich poznatky byly publikovány v časopisu Plant Biotechnology Journal.

Verticillium longisporum je houbový patogen specializovaný na infikování rostlin z čeledi brukvovité. Vyskytuje se zejména v severní Evropě, preferenčně napadá rozvíjející se kořeny a působí tzv. verticiliové vadnutí rostlin.

Řepka olejná není vůči tomuto patogenu přirozeně odolná, naopak je velice citlivá k napadení. Vědci se ale domnívají, že houba je schopna přeprogramovat fyziologické procesy rostlin pomocí up-regulace faktorů náchylnosti, aby vytvořila vhodné podmínky pro interakci s hostitelem.

Vědci provedli analýzu transkriptomu za účelem určení genů, které jsou aktivovány nebo up-regulovány v řepce olejné po infekci Vl43. Aby otestovali, zda je jeden z těchto genů funkčně zapojen do procesu infekce a jestli by ztráta jeho funkce vedla ke snížené citlivosti, vědci provedli knokaut genu AtCRT1a, a pak porovnali mutované linie s rostlinami divokého typu.

Výsledky ukázaly, že knokaut genu AtCRT1a vede k významnému snížení náchylnosti rostlin k Vl43. K ověření výsledků byly vytvořeny rostlinné linie BnCRT1a, které byly vystaveny působení patogenu Vl43, a bylo pozorováno celkové snížení citlivosti u tří ze čtyř nezávislých linií.

Transkripční analýzou bylo odhaleno, že ztráta funkce CRT1a má za následek aktivaci ethylenové signální dráhy, což může přispět ke snížené citlivosti. Tato studie tak předkládá novou strategii s velkým potenciálem ke zlepšení odolnosti rostlin vůči chorobám.

 

Zdroj:
http://www.isaaa.org/kc/cropbiotechupdate/article/default.asp?ID=18111, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/pbi.13394

Zdroj článku: BIOTRIN

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018