Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Snižování alergické reakce na arašídy do kategorie

Alergeny > Rizikové faktory - Archiv> Alergeny> Rizikové faktory - Archiv

Snižování alergické reakce na arašídy

Vydáno: 18.5.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Zvyšování denních dávek bílkoviny arašídů vedlo u alergických dětí k vytvoření tolerance. Předběžné výsledky studie.
Výzkumníci z Duke University Medical Centre a Arkansas Children’s Hospital provedli pokus, do kterého bylo zapojeno 33 dětí alergických na arašídy. Cílem pokusu bylo zjistit, zda zvyšování dávek bílkoviny arašídů by mohlo změnit odezvu imunitního systému organismu.
Výchozí dávka pokusu byla 1/1000 arašídu, avšak po 8–10 měsících byly děti schopné denně konzumovat množství odpovídající 15 arašídům, a to bez nežádoucích účinků.
Do studie byli nabíráni pacienti po dobu pěti let. Devět dětí z 33 dětí ve studii denně po dobu minimálně 2,5 roku užívalo denně léky. Po sérii testů v rámci studie pět dětí z uvedených devíti dětí mohlo ukončit denní příjem léků a mohlo konzumovat arašídy jako součást běžné stravy. U několika dětí byl po dobu několika týdnů zastaven příjem arašídů. Ani u těchto dětí se neobjevily negativní reakce na arašídy po opětovném začlenění arašídů do jídelníčku.
Vědci nadále monitorují děti z hlediska možných změn v jejich imunitním systému a to prostřednictvím kožních, krevních a imunitních testů. Testy četných imunologických indikátorů naznačují, že pět dětí si vytvořilo toleranci (pokud nedošlo úplně k vymizení alergie).
Z takto malé studie je předčasné dělat závěry. Jde o předběžné výsledky, které ukazují na to, že orální imunitní terapie má pravděpodobně pozitivní vliv na toleranci bílkoviny arašídů u pacientů.
 
Zdroj: Allergen Bureau (e-zpravodaj)

A–Z slovník bezpečnosti potravin: Alergie na arašídy
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021