Bezpečnost potravin

Software v gastronomii

Vydáno: 25. 3. 2009
Autor: berankova1

Bez kvalitního softwaru na míru se dnes neobejde žádný provoz.

Díky kvalitnímu programu je možné se zbavit zbytečných chyb a snížit riziko selhání lidského faktoru. Dnes už běžné funkce jako provázání pokladních terminálů se skladovým hospodářstvím a účetnictví využívají snad všechny gastronomické podniky.
Dokonalejší software poskytuje nadstandardní funkce pro řízení práce a zdokonaluje se obsluha hosta.
Např. nastavení softwaru, které může elektronickou cestou kuchaři sdělit, jaké úpravy si ten, který zákazník žádá. Současné programy nabízí u každého jídla několik variant objednání například v příloze, zeleninové obloze, úpravě a také dietní variantu. Všechny konkrétní požadavky se mohou předávat kuchyni ne ústně, ale přes počítač a tím se mnohem zpřesní a urychlí objednávání.
Při hodinách, kdy se vydává nejvíce jídel a u stolů se vystřídá nejvíce zákazníků, se vyplatí získat každou minutu. K tomu slouží tzv. přenosný číšník nebo-li PDA. PDA je malé zařízení, fungující na wi-fi připojení, které dokáže objednávku okamžitě předat do kuchyně.
Dalším pomocníkem může být „kitchen display“ umístěný v kuchyni. Tam tiskárna vyjíždí objednávky v tištěné podobě, zároveň kuchař díky monitoru může sledovat všechna objednaná jídla v danou chvíli kompletně, a monitor také odhaluje posloupnost ve vyřizování objednávek.
Pro některé hosty může být počítač příjemným zpestřením. Umístění počítačů přímo na stolech v restauracích umožní „listování“ v jídelním lístku a „elektronické“ objednání. (To je však zatím pouze plánovaný projekt.)

Minutka, 16, 2008, č.4, s.24