Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Sója jako alergen může být podceňována do kategorie

Archiv článků od roku 2003 do roku 2011 > Archiv článků od roku 2003

Sója jako alergen může být podceňována

Vydáno: 1.1.2005
Tisk článku
Ve Švédsku zjistili, že osoby s astmatem alergické na arašídy mohou velmi silně reagovat také na sóju. Bylo zaznamenáno několik případů úmrtí po konzumaci výrobků s obsahem sóji (např. hamburger, masové kuličky, kebab).

Jsou běžně známy případy alergické reakce na burské oříšky (arašídy). Podle výzkumníků ve Švédsku se však podceňují případy alergické reakce na sóju. Odborníci uvádějí, že je třeba sóju vnímat jako silný klinický alergen.

 

Od roku 1993 lékaři ve Švédsku sledovali všechny smrtelné a život ohrožující anafylaktické reakce na potraviny a všechny smrtelné případy důkladně analyzovali. V jiné studii byly v letech 1994–1999 podrobně studovány všechny případy úmrtí v důsledku astmatu ve věkové skupině 1–34 let.

 

Během období prosinec 1992 až červenec 1996 byla nahlášena dvě úmrtí způsobená arašídy. Ve stejném období došlo ke čtyřem úmrtím a ve dvou případech došlo téměř k úmrtí, kde za hlavního viníka byla označena sója. Všechny osoby trpěly mírným až středním astmatem a astma bylo také příčinou úmrtí. Všechny čtyři osoby, u nichž došlo ke smrtelné sójové anafylaxi, byly silně alergické na arašídy, reagovaly již při nepřímém kontaktu, ale žádná z nich si nebyla vědoma alergie na sóju. Kožní testy a RAST ukazovaly silné pozitivní reakce na arašídy a mírně pozitivní na sóju. Prostřednictvím studie sledující úmrtí na astma vědci prošetřovali dvě úmrtí (jedno jako reakci na arašídy, druhé na sóju). Klinický průběh předcházející úmrtí byl podobný bez ohledu na to, zda reakce byla způsobena arašídy nebo sójou, ačkoliv počáteční symptomy se zdály být mírnější v případě úmrtí způsobeného sójou. Mírná fyzická námaha a příjem studeného nápoje byly pravděpodobně přitěžujícími faktory u čtyř případů.

 

Závěr

U pacientů s vážnou alergií na arašídy existuje riziko, že budou reagovat také na sóju a to dokonce v případě, že se u nich dosud alergie na sóju neobjevila.

 

Pohlaví1/věk

Astma

Prokázaná alergie2

Potravina, která spustila reakci

Začátek symptomů (min)

Vážné symptomy (min)

Vážné symptomy–úmrtí (min)

Pozn.

M/15

Mírné

A

Sladká žemle s arašídovými vločkami

Několik minut

30–45

10–15

Studený nápoj

M/16

Střední

A

Arašídový nápoj (vyrobený doma)

Několik minut

30?

15–20

 

Ž/17

Vážné

A

Masové kuličky (3 % sóji)

?

60?

10–15

 

M/18

Mírné

A

Hamburger (sója)

15–20

60–90

20–30

Studený nápoj

M/10

Mírné

A

Kebab (7 % sóji)

?

60?

15–20

 

Ž/9

Mírné

A

Hamburger (2,2 % sóji)

5–10

30

15–20

 

Ž/20

Mírné

A,S

Zmrzlina (sója)

5–6

30?

Vážné poškození mozku v důsledku nedostatku kyslíku

 

M/9

Střední

A,S

Hamburger (sója)

10–15

45–60

Zástava srdce při převozu do nemocnice, resuscitace

 

1) M=mužské, Ž=ženské

2) potravina, na kterou byla prokázána alergie: A=arašídy, S=sója

 

Příloha : Alergická reakce na sóju [pdf ; 80596 bytů]
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021