Bezpečnost potravin

Soutěž Regionální potravina ve Středočeském kraji

Vydáno: 10. 6. 2019
Autor: SZIF

Tisková zpráva SZIF ze dne 6. června 2019

 

Hodnotitelská komise 6. června navrhovala vítězné výrobky za Středočeský kraj přihlášené do soutěže Regionální potravina 2019. Cílem bylo vybrat nejlepší zemědělské a potravinářské výrobky, které podporují místní suroviny, ctí tradice i odpovědný přístup. Letos se zde o prestižní značku ucházelo 88 produktů od 24 výrobců.

Soutěž Regionální potravina slaví první kulatiny. Za deset let své existence si vybudovala renomé a popularita výrobků s puncem Regionální potravina stoupá. Získat ji mohou pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

O nových přírůstcích, které ponesou logo Regionální potravina za Středočeský kraj, rozhodovala právě dnes hodnotitelská komise. Vybírala devět vítězných výrobků za každou kategorii z celkem 88 produktů od 24 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Mléčné výrobky ostatní a o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Komisi tvořili zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.  

Komise navrhla udělit značku Regionální potravina Středočeského kraje 2019 těmto výrobkům:


 
Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 411 produktů od 325 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Vladimíra Nováková
tisková mluvčí SZIF

Zdroj: SZIF