Bezpečnost potravin

Souvislosti mezi stravou a zánětlivým onemocněním střev

Vydáno: 23. 9. 2011
Autor: Ing. Irena Suková

Strava je zřejmě nejen jedním z faktorů ovlivňujících vznik Crohnovy choroby nebo ulcerózní kolitidy, ale může ovlivňovat i jejich průběh. U některých pacientů působí příznivě dieta s nízkým obsahem fermentovatelných oligo-, di- a mono-sacharidů a polyolů.

Přednáška ze symposia „Nutrition in inflammatory bowel disease“, konaného 2. – 3. listopadu 2010 v Harrowgate
Dosud není dostatečně objasněna etiologie zánětlivých onemocnění střev (IBD), jako jsou Cohnova choroba (CD) nebo ulcerózní kolitida (UC). Předpokládají se genetické predispozice, vliv střevní mikroflóry a vnější vlivy. Projevuje se vliv věku, etnik, geografického umístění, západního způsobu životě. Úlohu hraje i kouření, infekce v dětství a strava. Strava však zřejmě ovlivňuje nejen vznik onemocnění, ale i jeho průběh. U některých pacientů působí příznivě dieta s nízkým obsahem fermentovatelných oligo-, di- a mono-sacharidů apolyolů – „low FODMAP“.

Proceedings od the Nutrition Society, 70, 2011, č. 3, s. 329-335