Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Souvislosti mezi stravou a zánětlivým onemocněním střev do kategorie

Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv
Aktuality > Aktuality

Souvislosti mezi stravou a zánětlivým onemocněním střev

Vydáno: 23.9.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Strava je zřejmě nejen jedním z faktorů ovlivňujících vznik Crohnovy choroby nebo ulcerózní kolitidy, ale může ovlivňovat i jejich průběh. U některých pacientů působí příznivě dieta s nízkým obsahem fermentovatelných oligo-, di- a mono-sacharidů a polyolů.
Přednáška ze symposia "Nutrition in inflammatory bowel disease", konaného 2. – 3. listopadu 2010 v Harrowgate
Dosud není dostatečně objasněna etiologie zánětlivých onemocnění střev (IBD), jako jsou Cohnova choroba (CD) nebo ulcerózní kolitida (UC). Předpokládají se genetické predispozice, vliv střevní mikroflóry a vnější vlivy. Projevuje se vliv věku, etnik, geografického umístění, západního způsobu životě. Úlohu hraje i kouření, infekce v dětství a strava. Strava však zřejmě ovlivňuje nejen vznik onemocnění, ale i jeho průběh. U některých pacientů působí příznivě dieta s nízkým obsahem fermentovatelných oligo-, di- a mono-sacharidů apolyolů – „low FODMAP“.

Proceedings od the Nutrition Society, 70, 2011, č. 3, s. 329-335
Objednávka kopie článku
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018