Bezpečnost potravin

Spánkem proti obezitě?

Vydáno: 28. 3. 2018
Autor: Společnost pro výživu

Přehledová práce publikovaná v časopise Výživa a potraviny - 2/2018.

Společnost pro výživu publikovala přehledovou práci „Spánkem proti obezitě?“ v časopise Výživa a potraviny – 2/2018.  

Abstrakt přehledové práce
Mnoho studií se v posledních letech věnuje problematice obezity, mimo jiné také v souvislosti s nedostatečným spánkem. Zkoumán je především význam spánku v regulaci energetické rovnováhy a také vliv nedostatečného spánku na nervový a neuroendokrinní systém. Zatímco u dětí existují jednoznačné důkazy o působení nedostatečného spánku na zvýšení BMI, u dospělých osob se nedostatek spánku jeví jako méně jednoznačný rizikový faktor obezity. Nicméně z hlediska komplexního působení spánku na řadu fyziologických procesů je možné říct, že spánek sehrává i tak velmi důležitou úlohu v regulaci tělesné hmotnosti i v rozvoji dalších zdravotních komplikací.

Autorka: Mgr. Zlata Kapounová Ph.D., Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU, Brno

  

Zdroj: Společnost pro výživu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilustrace: Grifart s.r.o.