Bezpečnost potravin

Speciální pšenice může působit preventivně proti rakovině a diabetu

Vydáno: 30. 7. 2007
Autor: pospisilova

Pšenice s vysokým obsahem speciálního druhu škrobu vykazuje významné schopnosti redukovat intestinální onemocnění a je vhodná především pro výrobu chleba a cereálních snídaní pro každodenní konzumaci.

Organizace pro vědecký a průmyslový výzkum Australského svazu (CSIRO) vyvinula pšenici s vysokým obsahem speciálního druhu škrobu, která při klinických humánních i animálních testech vykazovala významné schopnosti redukovat intestinální onemocnění. Uplatnění této pšenice by bylo žádoucí především při výrobě chleba a cereálních snídaní pro každodenní konzumaci. Výzkumníci nejprve vyvinuli ječmen s vysokým obsahem rezistentního škrobu, který zlepšuje činnost střevního traktu, ale protože ječmen se v Austrálii běžně nekonzumuje, využili genové inženýrství k vytvoření nové „super pšenice“. Nyní se výzkumný tým snaží získat tuto pšenici jiným způsobem, aby se vyhnuli etickým problémům spojeným s geneticky modifikovanými potravinami.
Více informací na adrese