Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Spirulina pro zdravé nápoje do kategorie

Aktuality > Aktuality

Spirulina pro zdravé nápoje

Vydáno: 3.6.2013
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Nově vyvinutý wellness nápoj švýcarské firmy SpirAlps obsahuje cyanobakterie vyrobené ve foto-bioreaktorech, dřeň broskví a jablek a extrakt z pěti bylin.

Spirulina –často označovaná jako mikrořasa - byla dosud jako doplněk stravy (zdroj vitaminů, minerálních látek, rostlinných pigmentů a antioxidantů) k dispozici jen v sušené formě jako tablety, kapsle či prášek (z Číny, Thajska, Indie či Hawaie. Švýcarští výzkumníci z firmy SpirAlps nyní vyvinuli různé receptury wellness-nápoje z čerstvé spiruliny, které testovali na trhu.

Optimálního výsledku bylo dosaženo se směsí čerstvé spiruliny (organismus proměnlivého tvaru, o délce ca 0,3 mm) se dření broskví a jablek, a extraktu z pěti bylin. Snahou bylo uvést na trh výrobek obsahující více příznivých složek, než umožňuje sušená forma.

Pro produkci standardizované řasy se místo běžných vodních ploch využívají uzavřené foto-bioreaktory, v nichž lze proces růstu regulovat a zabránit přístupu kontaminantů zvenčí. Produkt by měl být podroben šetrné pasteraci zastudena – naplněné uzavřené lahvičky s nápojem ve vodní lázni vystavit tlaku 6000 bar, přičemž výsledek odpovídá působení teploty 90 °C.

Nápoj Spiralps s certifikátem „bio“ je zatím k dispozici v obchodech se zdravou výživou, ale počítá se s jeho rozšířením.

Lebensmittel-technologie, 46, 2013, č. 3, s. 32-33
Objednávka kopie článku

Související informace:
Mikrořasy – nevyčerpatelný zdroj bioaktivních látek

 

 


Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021