Bezpečnost potravin

Spojené státy neúspěšně bojují s obezitou – příležitosti pro zdravé potraviny

Vydáno: 8. 12. 2020
Autor: Ministerstvo zemědělství

Informace z vydané studie "The State of Obesity"

 
Foto: Shutterstock

Dle nedávno vydané studie o stavu obezity pro rok 2020 je více než 42 % dospělých Američanů obézních, což činí značný nárůst oproti cca 30 % z roku 1999. U mladých ve věkové skupině 2 – 19 let je pak obézních přes 19 %.

Studii vydala nezisková organizace Trust for America’s Health. Ve studii zmiňovaná „epidemie obezity“ ještě zhoršuje situaci nakažených koronavirem, neboť silná nadváha je jedním z nejvíce přitěžujících faktorů – téměř 50 % všech hospitalizovaných bylo obézních. Dle studie je prevence obezity v USA naprosto nedostatečná a neexistuje celonárodní přístup. Na obezitu má vliv celá řada společenských faktorů a situaci zhoršuje i stav v potravinářském sektoru, kde jsou spotřebitelé spíše stimulováni k nákupu levných, rychle a vysoce zpracovaných potravin a nápojů s vysokým obsahem kalorií a nižším obsahem živin.

Mezi nástroje k řešení výše popsaného problému se řadí aktivní životní styl a úprava jídelníčku. A právě v oblasti zdravých potravin, nápojů a potravinových doplňků existuje při správném nastavení exportní strategie velký potenciál pro nové výrobky.

 

Zpracoval: P. Ježek, zemědělský diplomat velvyslanectví ČR ve Washingtonu, D. C., Mob: +1 202 507-3859, Mob ČR: +420 601 558 079, petr_jezek@mzv.cz

Zdroj: eAGRI