Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Společná vodítka EFSA, FAO a WHO směřují k harmonizaci hodnocení dietární expozice do kategorie

EFSA - Archiv > Archiv článků od roku 2003
Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Společná vodítka EFSA, FAO a WHO směřují k harmonizaci hodnocení dietární expozice

Vydáno: 1.12.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Úřad EFSA, FAOa WHO vydaly společná vodítka pro harmonizovaný přístup k monitoringu dietární expozice člověka na bázi studie Total Diet Study.

Total Diet Study (TDS) monitoruje výskyt chemických látek v potravě a je účinným nástrojem pro odhad dietární expozice populace, škodlivých i prospěšných chemikálií v celkové stravě člověka.

Vodítka předkládají obecné zásady pro metody harmonizace TDS na mezinárodní úrovni, které by poskytly, pokud by byly aplikovány v Evropě, srovnatelné údaje o dietární expozici populace chemickým látkám v potravinách.

Použité údaje o výskytu chemických látek, jsou často odvozeny od oficiálních kontrol potravin, přičemž celkové hodnocení dietární expozice populace chemickým látkám vyžaduje reprezentativní a harmonizovaný sběr dat.

Pracovní skupina za účasti zástupců EFSA, FAO, WHO a členských států Evropské unie posoudila stav techniky a připravila společná vodítka pro způsob vhodný pro takové hodnocení expozice: přístup na bázi TDS. Vodítka poskytují zásady pro provádění studie, včetně fáze plánování, sběru výsledků, kalkulace hodnocení expozice a sdělení výsledků.

Podrobné informace a dva dokumenty k vodítkům a přístupu k hodnocení expozice na bázi TDS můžete najít na webových stránkách Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.

Zdroj: EFSA

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018