Bezpečnost potravin

Spolupráce EU a Číny v oblasti nanotechnologie

Vydáno: 24. 6. 2010
Autor:

6.6.2010 byla podepsána dohoda mezi představiteli Číny a EU o spolupráci v oblasti posuzování bezpečnosti nanotechnologie.

The Chinese Academy of Inspection and Quarantine a Společné výzkumné středisko Evropské komise, jeho Institut pro zdraví a ochranu spotřebitele (JRC–IHCP) se dohodly na spolupráci v oblasti managementu rizika a zvýšení ochrany spotřebitelů v souvislosti s aplikací nanotechnologie.
Dne 6.6.2010 uvedené instituce podepsaly memorandum o porozumění na vědeckém semináři zaměřeném na bezpečnost potravin, který se uskutečnil v rámci Světové výstavy v Šanghaji. Obě instituce budou poskytovat technickou podporu politikům a budou posilovat vzájemnou spolupráci ve vědeckém výzkumu tak, aby výrobky pro spotřebitele byly bezpečné.
JRC–IHCP má letitou zkušenost v oblasti nanotechnologie, zejména pokud jde o výzkum zaměřený na posuzování bezpečnosti nanomateriálů. JRC–IHCP vyvíjí a využívá nejvyspělejší výpočetní a in vitro techniky k analýze interakcí nanočástic s buňkami a bílkovinami.