Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Spotřebitelé vnímají CRISPR podobně jako GMO do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Spotřebitelé vnímají CRISPR podobně jako GMO

Vydáno: 19.12.2018
Tisk článku
Autor: Biotrin
Informace organizace Biotrin

Ačkoliv se technika CRISPR a transgenoze (produkce geneticky modifikovaných organismů - GMO) odlišují, laická veřejnost mezi těmito technikami zásadní rozdíl nevidí. Přitom technikou CRISPR, na rozdíl od GMO, lze pozměnit genom bez vložení vlastnosti z jiného organismu. Vědci tak předpokládají, že produkty vytvořené právě CRISPRem by mohly na trhu najít lepší uplatnění než GMO. Doposud však nebyla provedena spotřebitelská studie, která by tento předpoklad potvrdila.

To se rozhodli změnit na Arkansaské univerzitě ve Spojených státech amerických, kde porovnali ochotu spotřebitelů konzumovat a platit produkty vytvořené technikou CRISPR ve srovnání s GM produkty a produkty konvenčního šlechtitelství. Zaměřili se nejen na americké spotřebitele, ale průzkum provedli i v Kanadě, Austrálii, Francii a Belgii.

Výsledky ukázaly, že ačkoliv nadále přetrvává skepticismus mezi spotřebiteli, co se biotechnologických produktů týká, mnoho z nich by tyto produkty (CRISPR a GMO) konzumovalo: 56 % Američanů, 51 % Australanů, 47 % Kanaďanů, 46 % Belgičanů a 30 % Francouzů. Viz graf.

Dle studie bude veřejnost konzumovat CRISPR a GMO produkty v případě, že bude seznámena s možnostmi biotechnologií, a bude je vnímat jako bezpečné. Důležitým zjištěním také bylo, že o něco více dotazovaných by si koupilo produkty CRISPR než GMO. Je tedy naděje, že se vědecký předpoklad o lepším přijetí těchto produktů naplní. Nehledě na to, že tradičně svou podstatnou roli hraje i cena - nižší cena či vysoké slevy těchto produktů by taktéž podpořily jejich prodej.

Technologie CRISPR může mít významný přínos v oblasti zemědělské a potravinářské produkce. Pokud však spotřebitelé budou CRISPR ztotožňovat nebo si ho zaměňovat s GMO, pak se uplatnění vysokého potenciálu této techniky pravděpodobně nedosáhne. Veřejnost lze dnes rozdělit na dvě skupiny. Jedni vnímají CRISPR jako techniku, která je přirozenější a blíže ke klasickému šlechtění, nežli GMO. Druhá skupina techniky nerozlišuje a považuje CRISPR i GMO za zásah do přirozených přírodních procesů.

Vědecká platforma by se měla poučit ze zkušeností při uvádění GMO na trh, kdy propukla neopodstatněná hysterie ohledně GM produktů, která následně ztížila jejich přístup na trh a omezila vědecké výzkumy v tomto směru. Vědci by tak měli paralelně s vědeckým vývojem v oblasti nových šlechtitelských technik zajistit jejich osvětu. A to zejména v oblasti bezpečnosti nových produktů.

I v novém roce nás tak čeká spoustu práce!

 

Zdroj:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2211912418300877

Zdroj článku: Biotrin

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018