Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Správná hygiena - důležitá prevence do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
TZ SVS ČR > Zdroje ICBP - Archiv> TZ SVS ČR> Zdroje ICBP - Archiv

Správná hygiena - důležitá prevence

Vydáno: 10.8.2009
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Tisková zpráva SVS ČR ze dne 7.8. 2009.

Za zdravotní problémy prakticky ve většině případů může nedostatečná hygiena a z toho vyplývající druhotná kontaminace potravin. Zejména v místech, kde v uplynulých týdnech došlo k záplavám. Všechny potraviny znečištěné záplavovou vodou je třeba zlikvidovat. Potraviny v neporušených obalech, například konzervy, lze využít, ale obal musí být účinně dezinfikován!

V takovýchto oblastech může problémy působit například leptospiróza. Průběh onemocnění je rychlý, tj. akutní, ale může být i chronický, projevuje se záněty jater, ledvin, nervovými příznaky, těhotné ženy mohou dokonce potratit.

Leptospiry jsou baktérie, jejich zdrojem jsou prakticky všudypřítomní hlodavci, především potkani, kteří mohou svou močí znečistit uložené potraviny. Leptospiry pronikají do těla neporušenou sliznicí či kůží. Tedy nejlepší je opět prevence, důsledná hygiena, zejména v „polních podmínkách“, například na letních táborech. V případě podezření samozřejmě vždy vyhledat lékařskou pomoc.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Související články:
Prevence leptospirózy při/po záplavách
Inspektoři SZPI vyrazili do oblastí poškozených povodněmi

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021