Bezpečnost potravin

Správná hygiena – důležitá prevence

Vydáno: 10. 8. 2009
Autor: berankova1

Tisková zpráva SVS ČR ze dne 7.8. 2009.

Za zdravotní problémy prakticky ve většině případů může nedostatečná hygiena a z toho vyplývající druhotná kontaminace potravin. Zejména v místech, kde v uplynulých týdnech došlo k záplavám. Všechny potraviny znečištěné záplavovou vodou je třeba zlikvidovat. Potraviny v neporušených obalech, například konzervy, lze využít, ale obal musí být účinně dezinfikován!

V takovýchto oblastech může problémy působit například leptospiróza. Průběh onemocnění je rychlý, tj. akutní, ale může být i chronický, projevuje se záněty jater, ledvin, nervovými příznaky, těhotné ženy mohou dokonce potratit.

Leptospiry jsou baktérie, jejich zdrojem jsou prakticky všudypřítomní hlodavci, především potkani, kteří mohou svou močí znečistit uložené potraviny. Leptospiry pronikají do těla neporušenou sliznicí či kůží. Tedy nejlepší je opět prevence, důsledná hygiena, zejména v „polních podmínkách“, například na letních táborech. V případě podezření samozřejmě vždy vyhledat lékařskou pomoc.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.

Související články:
Prevence leptospirózy při/po záplavách
Inspektoři SZPI vyrazili do oblastí poškozených povodněmi