Bezpečnost potravin

Správná praxe

Vydáno: 14. 5. 2009
Autor: bodokova1

O zásadách správné praxe ve vztahu ke kontaminaci krmiv.

Příručka správné praxe pro Evropské průmyslové výrobce kompletních krmiv definuje „křížovou kontamaci = carry over“ jako kontaminaci materiálu, nebo produktu jiným materiálem, nebo produktem, který pochází z předešlého užití provozního vybavení. Křížovou kontaminací doplňkových látek a léčiv se zabývá rovněž systém správné praxe GMP+ v Příloze č. 1, části B. Více o zásadách správné praxe ve vztahu ke kontaminaci krmiv naleznete ZDE.

Anglická Agentura pro standard potravin (FSA) zveřejnila pro výrobce krmiv a chovatele zvířat doporučení pro správnou zemědělskou praxi: „Jak snížit rezidua nikarbazinu u brojlerů“.

ZDE-EN úplná verze.

Aktuální informace k zahraničnímu systému správné praxe GMP+:

Novinky systému GMP+ za 1/Q 2009.
S představením nové verze manuálu HACCP (listopad 2008) vznikl požadavek aby příslušná doporučení byla v různých GMP+ standardech změněna v souladu s tímto manuálem.Tyto změny jsou uvedeny v přiloženém Návrhu nové verze GMP+ B1 (EN), který zahrnuje srovnávací tabulku změn stávajícího standardu B1 s novým návrhem. Stručný výtah stávajícího Standardu GMP+ B1 (CZ).
Nové změny jsou rovněž uvedeny v přiloženém Návrhu nové verze GMP+ B2 (EN). Stručný výtah stávajícího Standardu GMP+ B2 (CZ). "
Dlaší informace k této problematice najdete na www.bezpecna-krmiva.cz