Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Stabilizace mletého masa oxidem uhelnatým do kategorie

Zemědělský a potravinářský výzkum > Zemědělský a potravinářský výzkum> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

Stabilizace mletého masa oxidem uhelnatým

Vydáno: 2.2.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Výzkum zaměřený na použití oxidu uhelnatého v modifikované atmosféře.
Stabilita barvy baleného čerstvého mletého masa je omezená, což způsobuje problémy s distribucí. Hemové pigmenty myoglobin a oxymyoglobin se oxidují na metmyoglobin a původně červené barvivo se mění na barvivo hnědé. Změnu barvy urychlují radikály lipidů a hydroperoxidů.
Aby se prodloužila stabilita barvy u baleného masa, používají se různé modifikované atmosféry. Jako velmi slibné se jeví použití oxidu uhelnatého, který ve spojení s hemovými pigmenty tvoří velmi stabilní karboxyderiváty a tím stabilizuje červenou barvu masa. Ačkoliv je oxid uhelnatý toxický plyn, jeho množství v obalech se považuje za bezpečné. Důvodem, proč se jeho použití odmítá, je to, že může maskovat kažení masa.
Na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze provedli studii zaměřující se na stabilizaci mletého masa oxidem uhelnatým (viz příloha). Autoři studie došli k závěru, že oxid uhelnatý zamezuje oxidaci lipidů a hemových pigmentů v mletém mase, a tak stabilizuje červenou barvu masa. Běžně používaná atmosféra tvořená kyslíkem a oxidem uhličitým nebrání této oxidaci, pouze maskuje po určitou dobu změny barvy vytvářením červeného oxymyoglobinu. Změny barvy a oxidace lipidů jsou nejintenzivnější na povrchu, kde je koncentrace kyslíku největší.
 
Příloha: Stabilization of Minced Meat Colour by Carbon Monoxide (pdf, 316 kB)
 
Zdroj: Czech J. Food Sci. 26, 2008, č. 5, s. 333–338
 
Použití CO pro vybarvování masných výrobků
Informace o oxidu uhelnatém v A–Z slovníku pro spotřebitele
Czech Journal of Food Sciences
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021