Bezpečnost potravin

Stanovení nebezpečného výrobku – Mlýnek na maso

Vydáno: 19. 3. 2014
Autor: Ministerstvo zdravotnictví

Informace Ministerstva zdravotnictví ze dne 18. 3. 2014.

Ministerstvo zdravotnictví postupem podle § 80 odst. 7 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, stanoví jako nebezpečný tento výrobek:

Mlýnek na maso Höffner®, #32, HF-2532

Výrobce/ Dovozce Země původu:  neuvedeni/ Čína
Distributor: Firma Handlowa „DAWIKA“ Dariusz Suwalski, ul. Glówna 1B, Koteze, 83-200 Starograd Gdanski, Polsko
Prodejce: Jiří Bláha, Dělnická 1142, 512 51 Lomnice nad Popelkou, IČ: 43533507

Popis: Ruční mechanický celokovový mlýnek na maso, opatřený kovovým stříbřitým nátěrem (cín). V zadní části mlýnku je upevněno červené kovové ovládací kolo. Tělo mlýnku je opatřeno čtyřmi nožičkami. Dále se mlýnek skládá ze 13 kovových dílů (mlecí šnek, 4 šajby, mlecí nůž, utahovací klíč, šroubovací kruh, dřevěná klika s kovovým nástavcem k ovládacímu kolu) a 4 plastových nástavců. Na těle mlýnku je nápis Höffner 32. Hmotnost mlýnku je cca 7 kg, rozměry cca 50 × 25 × 30 cm. Mlýnek je zabalen do plastového sáčku a v něm je vložen do papírové potištěné skládačky, na skládačce je zobrazen mlýnek (bez kola) a jeho jednotlivé součásti. Na skládačce se nachází název výrobku, číselné kódy a piktogram Zeleného bodu a výrobku určeného pro potraviny (symbol pohárku s vidličkou).

Odůvodnění:  Výrobek nesplňuje požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1935/2004, podle kterého materiály a předměty, určené pro styk s potravinami musí být vyrobeny tak, aby za obvyklých nebo předvídatelných podmínek použití neuvolňovaly své složky do potravin v množstvích, která by mohla ohrozit zdraví lidí. Laboratorními testy bylo zjištěno, že při mletí dochází k narušení povrchu mlýnku, přičemž v misce s namletou modelovou potravinou byly nalezeny drobné kousky kovu uvolněného při použití výrobku.  Uvolněné kovové částečky mohou při polknutí poranit ústa nebo trávicí ústrojí spotřebitele.

Zdroj:  Ministerstvo zdravotnictví