Bezpečnost potravin

Stanovení nebezpečného výrobku – Odšťavňovací mlýnek, De Gusto, Art of Cooking

Vydáno: 10. 4. 2015
Autor: Ministerstvo zdravotnictví

Informace Ministerstva zdravotnictví ze dne 9. 4. 2015.

Ministerstvo zdravotnictví postupem podle § 80 odst. 7 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, stanoví jako nebezpečný tento výrobek:

ODŠŤAVŇOVACÍ MLÝNEK, De Gusto, Art of Cooking
šarže (BATCH): 3973/004, EAN: 8595194712805

Výrobce/ Země původu: neuvedeno
Dovozce/ Distributor/ Prodejce: TV PRODUCTS CZ s.r.o., Rybná 669/4, 110 00 Praha 1, IČ: 26061333

Popis: Ruční mechanický kovový mlýnek s dřevěnou rukojetí a plastovou podložkou. Mlýnek je zabalen v plastovém sáčku a je uložen v papírové skládačce s vyobrazením mlýnku při odšťavňování ovoce. Na skládačce je uveden název výrobku v českém a anglickém jazyce, čarový (EAN) kód, adresa dovozce do EU (pro ČR i další země) a návody k použití v českém jazyce a v dalších jazycích. Na spodní straně skládačky je uvedena šarže výrobku (BATCH 3973/004). Dále se na skládačce nachází česká a anglická informace, že provedení a barvy produktu se mohou lišit od vyobrazení. Na obalu je také piktogram Zeleného bodu, symbol nabádající k šetrnému vztahu k životnímu prostředí (piktogram „basketbalisty“) a piktogram druhu materiálu obalu.

Odůvodnění:  Výrobek nesplňuje požadavky nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1935/2004, podle kterého materiály a předměty, určené pro styk s potravinami musí být vyrobeny tak, aby za obvyklých nebo předvídatelných podmínek použití neuvolňovaly své složky do potravin v množstvích, která by mohla ohrozit zdraví lidí. Laboratorními testy bylo zjištěno, že při otáčení mlecího šneku v těle mlýnku dochází k odírání vnitřní kovové povrchové úpravy. Tyto jemné částečky kovu (cínu a železa) byly nalezeny v modelové potravině, z toho cín v množství 68,4 mg/kg čerstvé hmotnosti potraviny. To je v rozporu s limitem 50 mg/kg čerstvé hmotnosti potraviny uvedeným v nařízení Komise (ES) č. 1881/2006, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách. Riziko nadlimitního obsahu cínu v získaném nápoji spočívá v možnosti vyvolání podráždění žaludku některých jedinců, zejména malých dětí.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

 

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):