Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Stanovení syntetických barviv v koření do kategorie

Rizikové faktory - Archiv > Rizikové faktory - Archiv> Potravinářství - Archiv

Stanovení syntetických barviv v koření

Vydáno: 15.3.2007
Tisk článku
Nová rychlá metoda stanovení zakázaných syntetických barviv v koření.
Na VŠCHT, Ústavu chemie a analýzy potravin vyvinuli rychlou metodu na principu kapalinové chromatografie (HPLC–MS) pro vyšetřování přítomnosti nepovolených syntetických barviv v různých druzích koření. Detekční limit pro devět barviv (Tropaeolin 000, Rhodamine B, Sudan Orange G, Para Red, Sudan I, Sudan II, Sudan III, Sudan IV, Sudan Red 7B) se pohybuje v rozmezí 0,02–0,1 mg/kg, výtěžnost metody je v rozmezí 75,7–92,3 %. Vzhledem k polárnější povaze Tropaeolinu ve srovnání s ostatními barvivy dávala metoda horší výsledky. Metoda je vhodná pro provádění kontroly stanovené legislativou EU v rámci opatření souvisejících s potenciálním výskytem zakázaných barviv v potravinovém řetězci. Více informací o metodě je k dispozici v příloze.
 
Příloha: Stanovení zakázaných barviv v koření pomocí HPLC-MS
 
Czech Journal of Food Sciences 25, 2007, č. 1, s. 17–24
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021