Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Stanovisko EFSA k dopadům škubání peří na zdraví a „welfare“ hus do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Živočišná výroba - Archiv > Živočišná výroba - Archiv> Zemědělství - Archiv

Stanovisko EFSA k dopadům škubání peří na zdraví a „welfare“ hus

Vydáno: 26.11.2010
Tisk článku
Autor: Paedr. Josef Balga
Stanovisko odborníků z vědeckého panelu AHAW EFSA.

Ve stanovisku EFSA poukazuje na to, že kartáčování nebo česání živé husy v době pelichání nezpůsobuje žádné poškození tkáně, zatímco škubání peří má za následek bolest a jiné formy strádání, jako je krvácení a poškození kůže.
Podle stanoviska Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) k dopadům odebírání peří z živých hus na jejich zdraví a pohodu (welfare), došel úřad k závěru, že sběr peří může být prováděn bez působení bolesti, utrpení nebo poškození zdraví ptáků, pokud to je v době, kdy ptáci pelichají a pokud jsou používány techniky kartáčování a česání.

Odborníci z vědeckého panelu AHAW (Panel pro zdraví a pohodu zvířat) však sdělili, že za současných obchodních podmínek, je sbírání a škubání peří, které způsobuje bolest, nevyhnutelné. Vědci proto doporučili, aby byl zaveden kontrolní systém, který by zajistil, že z živých hus je sbíráno pouze pelichané peří.

Další informace můžete najít na webových stránkách Evropského úřadu pro bezpečnost potravin: http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/ahaw101125.htm

Zdroj: EFSA


Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021